Designers: 'Gerecycled plastic straks enige keuze'

Designers: 'Gerecycled plastic straks enige keuze'

13-03-2018 07:23 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Vooral Nederlandse designers lopen voorop met het gebruik van plastic afval.

Dat gebruikt plastic geen afval is maar een waardevolle grondstof, beginnen we langzaamaan te begrijpen. Zoals vaker zijn het de onafhankelijke ontwerpers die voorop lopen. Een van de designers die het pad banen is Dave Hakkens met zijn wereldwijd te vinden Precious Plastic Machine. Inmiddels produceren 200 ontwerpers met zijn recyclemachine en worden hun ontwerpen goed verkocht. Gerecycled plastic is volgens Hakkens een fantastisch materiaal dat heel lang meegaat.

In interviews met de toonaangevende designsite Dezeen blijkt dat vooral de Nederlanders voorop lopen. Bob Vos en Alessandro Iadarola van het Amsterdamse ontwerpbureau Polimeer: “De variëteit aan soorten plastics en manieren om het te verwerken bieden oneindige mogelijkheden.” Dat het materiaal letterlijk op straat ligt of gratis van een afvalverwerkingsbedrijf te krijgen is, maakt het voor startende ontwerpers extra aantrekkelijk.

Jessica den Hartog laat zien dat ondanks dat de mix van plastic afval leidt tot een grijs gekleurde grondstof, je wel degelijk frisse kleuren kunt maken van gerecycled plastic. Sahar Livne, student aan de Design Academy Eindhoven, maakt van gebruikt plastic een heel nieuw klei-achtig materiaal. Het Vlaamse Eco-oh combineert inzameling en productie: het afvalverwerkingsbedrijf produceert meubels, zelfs van zacht plastic folie. Jan Puylaert van meubelmaker Excopixel zegt dat er eigenlijk geen goede reden is om nog nieuw plastic te maken. “Binnenkort is gerecycled plastic de enige keuze.”

Een aantal grote producenten gebruikt plasticafval als grondstof. G-Star maakt met RAW for the Oceans-kleding uit afvalplastic uit zee. Ook Adidas en Stella McCartney verkopen producten uit al eerder gebruikt plastic. Zo maken ze van een probleem een oplossing.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s