Eerste indruk: word je blij van een gebogen pc-scherm?

Eerste indruk: word je blij van een gebogen pc-scherm?

15-03-2018 09:44 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Bram van Dijk

Bram testte HP's Envy-pc met een enorm 34 inch curved scherm.

Aan het design van de HP Envy All-In-One Curved 34 zal het niet liggen. De computer staat op een plateau met daarop een sierlijk licht gebogen scherm. Iedereen die voorbij loopt, wil er even aanzitten en even naar kijken. Koop je een computer om indruk te maken, dan heb je aan deze HP Envy-pc een goede.

Uniek aan de Envy is het grote gebogen scherm. Vooral in het begin heb je het gevoel dat je in een controlcenter van een IT-knooppunt zit. Een paar uur later is het effect van het enorme gebogen scherm wat weggeëbt. Wat overblijft is dat het erg prettig is om zo'n groot scherm voor je neus te hebben. Bijvoorbeeld bij het tikken van een review kan ik links mijn tekstverwerker hebben en rechts m'n browser om alle informatie op te zoeken. Je hebt eigenlijk twee haarscherpe schermen in één.

Doordat het langwerpig is (de beeldverhouding is 21:9), nodigt het scherm uit om meerdere programma's naast elkaar te draaien. Ik merkte dat ik op dit scherm effectiever werkte dan op een scherm met een normale verhouding.  

Nadeel: alsof je naar tennis kijkt

Nadeel is dat ik af en toe het gevoel had dat ik naar een tenniswedstrijd zat te kijken. Je hoofd gaat behoorlijk van links naar rechts en weer terug. Het scherm is van linksboven naar rechtsonder 86 centimeter breed en dat maakt het bijna 'te' groot. Mijn tv is kleiner en daar zit ik verder vanaf. Het is dus prettig om meer dan een halve meter afstand van het scherm te zitten. Een collega die een game speelde op dit curved scherm merkte dat hij er misselijk van werd.

Speakers en uitschuifbare webcam

Wat de computer verder bijzonder maakt, is het logo van Bang & Olufsen dat op de computerkast prijkt. Het speakermerk staat bekend om de hoge audiokwaliteit en het mooie design. Het design vind ik inderdaad goed geslaagd - klein applausje voor de volumecirkel die in de kast is verwerkt - maar het geluid valt behoorlijk tegen. Prima om een YouTube-filmpje te bekijken, maar het houdt het feest niet gaande. Ter vergelijking: de iMac heeft harder geluid dat minder schel wordt.

Ook opmerkelijk: de webcam zit weggewerkt in de behuizing bovenop het scherm. Als je hem indrukt, komt hij naar boven geschoven. Wie zich zorgen maakt om zijn privacy hoeft de camera dus niet af te plakken, maar hoeft hem alleen maar in de behuizing terug te drukken.

Conclusies

Om antwoord te geven op de vraag uit het intro: ja, je wordt blij van een gebogen 34 inch scherm en je werkwijze kan in positieve zin veranderen. Dat heeft vooral te maken met de grootte van het scherm en de beeldverhouding.

Maar de prijs van 2299 euro, voor een pc met 16GB RAM, 2TB HD en 256 GB SSD, is iets aan de hoge kant. Wie op zo'n groot, langwerpig scherm wil werken, kan mogelijk beter een normaal 21:9-scherm bij een pc kopen.

Lees meer reviews in de rubriek Eerste Indruk

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s