Niet meer wachten op je koffie met vooruitbestel-app

Niet meer wachten op je koffie met vooruitbestel-app
5 maart om 19:14
Laatste update: 26 april om 13:02

Met deze nieuwe app bestel je eten of drinken vanuit de trein, waarna het klaar staat als je op het station bent aangekomen. De app lanceert binnenkort op grote stations.

Het concept van de Nederlandse app Foodsy laat zich simpel uitleggen: in de trein bestel en betaal je via de app een maaltijd, koffie of snack. Als je op het station aankomt, staat je bestelling voor je klaar in de winkel waar je het hebt besteld. Zo hoef je niet in de rij te staan in afwachting van je koffie, patatje of pasta. "Wij willen dat je binnen 10 seconden weer buiten staat", zegt app-bedenker Sam Eerdmans tegen Bright.

Inmiddels hebben zich meer dan dertig winkels en ketens aangesloten, waaronder de Doner Company en Yoghurt Barn. "Verder hebben we al meer dan 200 intentieverklaringen van winkels die willen starten." Foodsy is nu actief op het station Amsterdam Zuid en Amsterdam Bijlmer Arena, maar binnenkort worden Den Haag (12 maart), Utrecht (26 maart) en Amsterdam (16 april) aangesloten.

'Winkels enthousiast'

Het kostte Eerdmans weinig moeite om winkels enthousiast te maken. "Ik heb met iedereen om tafel gezeten." Vrijwel alle winkels met één vestiging willen direct meedoen, alleen de ketens zoals Smullers en Julia's (beide onderdeel van de NS Retail) kijken de kat nog uit de boom. "Maar de AH To Go wil wel meedoen aan een pilot", zegt Eerdmans.

De eerste testresultaten zijn goed, volgens hem. "Urban Salad op station Bijlmer krijgt soms wel veertig bestellingen per dag via ons. Als ze deze vóór de spits binnen krijgen, kan het personeel daar direct aan beginnen waardoor ze weer meer tijd hebben voor de andere klanten tijdens de spits."

Niet de enige

In Nederland is het concept nog volledig nieuw, maar in andere landen zoals Engeland en Australië vechten er al verschillende apps tegen elkaar om dé 'bestel vooruit'-app te worden.

Ook de Starbucks heeft een 'bestel vooraf'-mogelijkheid in de VS en in Engeland. "Uit onderzoek van hen blijkt dat een bestelling een derde sneller gaat", zegt Eerdmans.

Foodsy wil over een half jaar alle stedelijke stations in de Randstad hebben aangesloten, inclusief deelstations zoals Den Haag Holland Spoor en Amsterdam Sloterdijk. De app is gratis te gebruiken, de winkels betalen een marge op elke bestelling.

Lees meer over:

Deel via