Facebook geeft tips voor herkennen nepnieuws

Facebook geeft tips voor herkennen nepnieuws

05-03-2018 10:42 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Facebook is in Nederland een campagne gestart om mensen nepnieuws te laten herkennen.

Het sociale netwerk geeft zijn gebruikers tien tips waarmee je echt nieuws van nepnieuws kunt onderscheiden. "We willen de verspreiding van nepnieuws op Facebook tegengaan", zo schrijft Facebook. "Terwijl wij eraan werken om de verspreiding van nepnieuws te beperken, kun je zelf letten op de volgende signalen." Hier vind je Facebooks tien tips om nepnieuws te herkennen.

De belangrijkste tip: wees sceptisch over koppen. Volgens Facebook hebben nepnieuwsverhalen vaak 'pakkende koppen met hoofdletters, uitroeptekens en schokkende beweringen'.

Verder wijst het sociale netwerk op het controleren van de bron en het bekijken van het webadres. Ook stelt Facebook dat sommige nieuwsverhalen opzettelijk nep zijn, bijvoorbeeld bij satirische websites zoals De Speld.

126 miljoen

Facebook ligt al enkele jaren onder vuur omdat het platform is gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Dit gebeurde onder andere tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Rusland kocht toen via duizenden Facebookaccounts advertenties in waarmee hun nepnieuws door ruim 126 miljoen Amerikanen - zo'n 40 procent van de bevolking - werd gezien.

In Nederland werkt Facebook samen met nieuwswebsite NU.nl en de Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden om nepnieuws van het platform te weren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s