Digitale detoxbank heelt lichaam en geest

Digitale detoxbank heelt lichaam en geest

16-03-2018 10:51 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Deze technologie- en apparaatvrije relaxplek legt je in de beste lichaamspositie om te ontstressen.

De digitale detox is aan de orde van de dag. De één probeert zijn laptop tijdens het eten links te laten liggen, de ander kijkt in het weekend niet op zijn smartphone. De bank met de naam () - haakjes - biedt een plek om een momentje tot jezelf te komen, zonder technologie of apparaten.

() is een ligstoel of eerder hellende bank die in een openbare ruimte, luchthaven, school of kantoor zou kunnen staan. In die omgeving kan de stoel je verleiden om even af te kicken van je digitale overdrive. Het lijkt overbodig, want we hebben al parkbankjes en wachtstoelen, maar er is duidelijk meer nodig om iemand ertoe te bewegen even rust te nemen. "() is een inspirerende ruimte die afgezonderd is van alle stress in onze maatschappij, waar je aanwezig kan zijn, creativiteit kan voelen, weg kan dromen en tot rust kunt komen", zegt bedenker Javier Zubiria Gallastegui van het Amsterdamse Zu Studio.

Goed voor bloedsomloop

De onder een helling staande positie, die Zu Studio 're-lying' noemt, verlaagt de druk op de onderste ruggenwervels. De positie, die een combinatie is van liggen en onderuit hangen, doet je hartslag zakken en verbetert de bloedsomloop. De ruime maat van het houtwerk, uitgevoerd door Woodies at Berlin, biedt ook letterlijk ruimte en afstand van anderen. 

() was onlangs te zien op de expositie FrameLab van designtijdschrift Frame. Voor die gelegenheid werd het audiovisuele project Aura, waarmee Nick Verstand zich afgelopen Dutch Designweek in de kijker speelde, boven het kunstwerk geplaatst. Zo werd de digitale detoxplaats met een scherm van licht afgeschermd van alle invloeden van buitenaf.