Opgepast: WhatsApp-oplichting met 'gratis vliegtickets'

Opgepast: WhatsApp-oplichting met 'gratis vliegtickets'

27 februari om 15:28
Laatste update: 26 april om 13:33

Criminelen proberen door op WhatsApp gratis vliegtickets te beloven je privégegevens te ontfutselen.

De criminelen gebruiken deze gegevens om slachtoffers in te schrijven op betaalde abonnementsdiensten, zowel via sms als e-mail. Voor elke persoon die de criminelen aanmelden krijgen ze een vergoeding. 

Het berichtje dat via WhatsApp wordt verstuurd is geschreven in het Frans en leidt naar een nepwebsite van Air France, ondanks dat de link eruitziet als www.airfrance.com. De criminelen maken misbruik van het lettertype waardoor het lijkt alsof je naar de echte website surft: deze techniek is al een geruime tijd populair bij phishing.

De website belooft tickets van Air France of Ryanair als je jouw privégegevens invult. Ook kan er een website verschijnen waarbij je een tegoedbon van de Amerikaanse winkelketen Kohl's kan winnen. Op eenzelfde manier proberen de criminelen je privégegevens af te troggelen. 

Valse winacties

Het is niet de eerste keer dat oplichters dit soort phishingberichten de wereld insturen. Eerder waarschuwden grote winkels als Albert Heijn, Jumbo en Ikea voor oplichters die via WhatsApp valse winacties rondsturen. Het leek alsof je een mooie prijs kunt winnen, maar eigenlijk stalen de daders je persoonlijke gegevens.

Lees ook:

Nepversie WhatsApp op Android miljoen keer gedownload

Lees meer over:

Deel via