Bedrijf claimt alle iPhones te kunnen hacken

Bedrijf claimt alle iPhones te kunnen hacken
27 februari om 09:45
Laatste update: 26 april om 13:33

Het Israëlische hackbedrijf Cellebrite zegt een manier te hebben gevonden om alle iPhones te kraken.

In Cellebrite's brochure (pdf) van januari van dit jaar staat dat het 'de laatste Apple iOS-apparaten en Google Android-apparaten' kan kraken door de schermbeveiliging te omzeilen, zo ontdekte Forbes. De dienst is volgens het bedrijf alleen beschikbaar voor opsporingsdiensten.

Na het kraken van de beveiliging heeft Cellebrite toegang tot de gegevens die op het apparaat staan, zoals WhatsApp-berichten, e-mails en foto's. De opsporingsdiensten moeten hiervoor wel het apparaat opsturen naar Cellebrite. Het bedrijf is naar verluidt bang dat de techniek waarmee apparaten worden ontgrendeld uitlekt. Eén telefoon ontgrendelen zou 1200 euro kosten.

De FBI heeft de technologie van Cellebrite hoogstwaarschijnlijk al ingezet om een iPhone X van een verdachte in een drugszaak te ontgrendelen, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. Eerder werd duidelijk dat de gezichtsontgrendeling van Apples toptoestel kan worden gefopt met een 3d-geprint gezicht (kosten: zo'n 150 euro). 

1,5 miljoen dollar

Het is opvallend dat Cellebrite claimt dat het alle iPhones kan kraken, zelfs als ze de laatste versie van iOS draaien. Eerder zei het bedrijf dat het erg lastig is om in te breken op de nieuwste iPhones. Mogelijk hebben de Israëliërs toch een manier gevonden om de krachtige beveiliging van Apple te omzeilen.

Smartphones worden gezien als de veiligste apparaten die je kunt gebruiken. Het bedrijf Zerodium betaalt dan ook 1,5 miljoen dollar aan hackers die een lek in iOS vinden waarmee je een iPhone kunt kraken. De beveiliging van Android omzeilen levert een stuk minder op (500.000 dollar). Voor een lek in Windows of MacOS waarmee je de computer kunt overnemen betaalt Zerodium respectievelijk 300.000 en 150.000 dollar.

Cellebrite werd vorig jaar overigens zelf gehackt, waarbij 900 GB aan data zou zijn buitgemaakt.

In onderstaande productvideo uit 2015 is te zien hoe het bedrijf destijds iOS-apparaten kraakte.

Lees ook:

Zo veel kost een iPhone-hack

5 vragen over zero days

Lees meer over:

Deel via