Video: Airbus toont testvlucht elektrische 'vliegende taxi'

Video: Airbus toont testvlucht elektrische 'vliegende taxi'

23-02-2018 08:32 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft beelden vrijgegeven van de eerste testvlucht met zijn prototype van een vliegende taxi.

Airbus werkt onder de naam Vahana aan elektrische vliegmachines die verticaal kunnen opstijgen en landen. Onlangs heeft het prototype een eerste onbemande testvlucht gemaakt, waarbij hij 53 seconden in de lucht bleef. Airbus heeft daar de onderstaande video van vrijgegeven. Het Alpha One-prototype heeft 8 propellers en een elektrische motor. Airbus heeft als doel een stedelijk netwerk van autonoom vliegende taxi's, die van het ene naar het andere dak kunnen vliegen.

Elektrisch vliegen

Airbus werkt aan meer projecten voor deels elektrisch luchtvervoer. Zo ontwikkelt het samen met Rolls-Royce en Siemens een hybride elektrisch vliegtuig, genaamd E-Fan X, die elektrische en traditionele motoren combineert. Boeing en vliegmaatschappij JetBlue investeerden vorig jaar ook in zo'n hybride vliegtuig, van de startup Zunum Aero.

Chinese personendrone

Airbus is niet de enige partij die werkt aan autonoom vliegende elektrische taxi's. Onlangs maakte het Chinese bedrijf Ehang bekend dat zijn zelfvliegende 'passagiersdrone' al duizend bemande testvluchten heeft gemaakt. Ook het Duitse bedrijf Volocopter maakt al testvluchten in Dubai met zijn elektrische vliegende taxi's.

Like Bright op Facebook voor meer techvideo's