Terugkijken: internetsatellieten SpaceX gelanceerd

Terugkijken: internetsatellieten SpaceX gelanceerd

22-02-2018 18:39 Laatste update: 26-04-2018 13:33

SpaceX heeft vanmiddag twee internetsatellieten gelanceerd. Het bedrijf van Elon Musk wil iedereen op aarde snel internet bieden.

SpaceX heeft de ambitie om de wereld van snel internet te voorzien met behulp van duizenden kleine satellieten. Met de eerste twee breedbandsatellieten, Microsat-2a en Microsat-2b, ​gaat het bedrijf deze technologie testen. SpaceX lanceerde de satellieten vanmiddag met de Falcon 9-raket vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië.

Aanvankelijk zou de lancering zondag plaatsvinden, maar dat werd uitgesteld vanwege enkele laatste veiligheidschecks. Daarna werd de lancering woensdagmiddag opnieuw uitgesteld door te harde wind. Behalve de eigen internetsatellieten bracht de Falcon 9 ook de PAZ-satelliet van de Spaanse overheid in een baan om de aarde.

Poging tot vangen raketonderdeel

SpaceX probeerde een onderdeel van de raket bij terugkeer te vangen met een groot net bovenop een schip. Die poging mislukte, zo liet Elon Musk weten, maar het onderdeel dreef volgens hem met relatief weinig schade op zee rond. SpaceX wil delen van zijn raketten zoveel mogelijk kunnen hergebruiken en liet  zijn rakketten al meermaals weer veilig landen.

Internet voor iedereen

SpaceX wil met de satellieten breedbandinternet gaan aanbieden dat moet kunnen concurreren met de snelle verbindingen van gewone internetproviders. Miljarden mensen hebben nog altijd geen internettoegang. Verscheidene bedrijven denken daar alsnog in te kunnen voorzien door internet vanuit de ruimte aan te bieden.

Het bedrijf van Elon Musk wil uiteindelijk duizenden breedbandsatellieten de ruimte in schieten. In totaal wil het bedrijf binnen enkele jaren 4.425 satellieten op een hoogte van 1110 en 1325 kilometer boven het aardoppervlak krijgen. Ter vergelijking: er draaien op dit moment naar schatting slechts 1.459 satellieten in een baan om de aarde.

Falcon Heavy

Onlangs lanceerde SpaceX de krachtigste raket ter wereld, de Falcon Heavy. Deze opvolger van de Falcon 9 moet in de toekomst ook de zwaarste satellieten de ruimte in kunnen schieten.