Consumentenbond: pas op voor VPN-dienst Facebook

Consumentenbond: pas op voor VPN-dienst Facebook

14-02-2018 08:49 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Facebooks VPN-app die je verbinding beschermt deelt ook je surfgedrag met adverteerders, waarschuwt de Consumentenbond.

De app heet Onavo Protect en is in 2013 door Facebook overgenomen. Onavo Protect is een zogeheten VPN-dienst waarmee je je internetverbinding beschermt tegen pottenkijkers. Maar in plaats van beschermen analyseert Onavo Protect al het internetverkeer en deelt die data met Facebook en zijn advertentiepartners.​

Misleidend

De Consumentenbond vindt vooral de manier niet deugen waarop Facebook de app aan de man brengt. Onder het 'misleidende mom van extra privacy en veiligheid' verzamelt het bedrijf met de app onder andere je telefoonnummer, locatie en bezochte websites. "In de verkorte versie van de privacyverklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over", aldus de woordvoerder van de Consumentenbond. Pas wanneer je de volledige privacyverklaring doorleest, zie je wat de app allemaal met je gegevens doet.

Onavo Protect ziet ook welke apps mensen gebruiken. Die data is waardevol voor Facebook: de populaire chat-app WhatsApp zou op basis van deze gegevens door Facebook zijn overgenomen.

Top 5: VPN-diensten