Comeback Nokia: bijna in top 10 telefoonmerken

Comeback Nokia: bijna in top 10 telefoonmerken

13 februari 2018 om 14:22
Laatste update: 26 april 2018 om 13:33

HMD heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 4,4 miljoen Nokia-smartphones verkocht. Dat was meer dan HTC, Sony, Google en OnePlus.

Dat schrijft analist Neil Shah van CounterPoint in een Twitter-draadje. Met een wereldwijd marktaandeel van 1 procent vallen de Nokia-smartphones net buiten de top 10 van de grootste smartphonemerken. Desalniettemin werden er in het vierde kwartaal van vorig jaar meer Nokia-smartphones verkocht dan smartphones van bedrijven als HTC, Sony, Google, Alcatel, Lenovo en OnePlus afzonderlijk, stelt Shah vast.

Opmerkelijk goed

De analist wijst er daarnaast op dat Nokia het in sommige markten opmerkelijk goed doet. Zo eindigden de Nokia-smartphones in het Verenigd Koninkrijk op de derde plaats in de laatste drie maanden van 2017. Ook in Rusland, Vietnam en verscheidene landen in het Midden-Oosten was Nokia goed voor een topvijf-notering.

HMD verkocht daarnaast 20,7 miljoen Nokia-featurephones in het laatste kwartaal. Daarmee is HMD de nummer één op de featurephone-markt, met een marktaandeel 15 procent. Dat betekent dat HMD goed is voor een marktaandeel van 5 procent op de totale mobiele-telefoonmarkt.

Vanaf nul

Een jaar eerder had HMD nog een marktaandeel van 0 procent. "Dit is een van de beste comebacks voor een merk nadat het eerder ten onder was gegaan", concludeert analist Shah dan ook. 

Apple voert overigens de ranglijst voor het vierde kwartaal aan, op de voet gevolgd door Samsung. Daarna komen de Chinese merken Huawei, Oppo en Xiaomi.

Vorig jaar lanceerde Nokia onder andere de Nokia 8 in Nederland.

Volg Bright op YouTube

Lees meer over:

Deel via