Meubilair uit Amsterdams grachtenplastic

Meubilair uit Amsterdams grachtenplastic

27 februari om 17:27
Laatste update: 26 april om 13:33

Dit high-end kantoormeubilair is gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten.

Toen we nog nauwelijks iets wisten van plasticsoep, bracht Marius Smit met zijn Plastic Whale ons op de hoogte van het gigantische overschot aan plastic afval. Nu het plasticprobleem alom bekend is, doet Plastic Whale een nieuwe stap voorwaarts en laat ons zien wat we met al dat afval kunnen.

Gebruikt plastic is geen afval dat we weg moeten werken, maar een grondstof. Dus niet zoveel mogelijk plastic in een bermpaaltje of in het asfalt stoppen, want dan ben je je bouwmateriaal voor altijd kwijt. In opdracht van Plastic Whale maakt VEPA van plastic dat is opgevist uit de Amsterdamse grachten door Lama concept ontworpen hoge kwaliteit kantoormeubilair.

“We creëren economische waarde uit plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen”, vertelt initiatiefnemer Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Met trots kunnen we al aankondigen dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Nationale Nederlanden en Vrumona onze eerste launchingpartners zijn.”

Afvalloze fabriek

Meubelfabrikant Vepa die verantwoordelijk is voor de technische ontwikkeling, productie en verkoop gebruikt naast opgeviste PET-flessen staalafval dat wordt omgesmolten voor het onderstel van de stoel. “We zijn hard op weg naar een afvalloze fabriek en zorgen er zelfs voor dat we in deze collectie het afval van anderen verwerken", aldus Jan Willem de Kam, directeur Vepa.

De primeurcollectie van het Plastic Whale Circular Furniture bestaat uit een boardroomtafel, een stoel, lampen en akoestische wandpanelen. Het op een walvis geïnspireerde high-end kantoormeubilair is sinds vorige week verkrijgbaar. Bij inlevering van het meubilair krijg je statiegeld retour. Want zelfs hergebruikt grachtenplastic is een waardevolle grondstof.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="8c0d7faa-4d3c-4790-a66a-c77e26459e66"></drupal-entity>

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="435d4a61-fffa-4a60-b06f-caa2c13ddae8"></drupal-entity>

Lees meer over:

Deel via