Uber schikt met Waymo over zelfrijdende techniek

Uber schikt met Waymo over zelfrijdende techniek

09-02-2018 18:14 Laatste update: 26-04-2018 13:33

Uber trekt een schikking met Google-moederbedrijf Alphabet over de vermeende diefstal van technologie voor zelfrijdende auto's.

Alphabet-dochter Waymo sleepte Uber voor de rechter over die zaak. Volgens Waymo is afgesproken dat Uber geen gebruik zal maken van de betreffende technologie. Meer officiële details over de schikking werden niet naar buiten gebracht. Naar verluidt betaalt Uber een aandelenbelang van 0,34% aan Waymo ter waarde van circa 245 miljoen dollar.

De vertrouwelijke bedrijfsinformatie kwam van een ex-medewerker van Waymo. Deze Anthony Levandowski zou zes weken voor zijn vertrek bij Google 14.000 bestanden hebben gestolen. Daarna richtte hij het bedrijf Otto op, waar ook technieken voor zelfrijdende auto’s worden ontwikkeld. Dit bedrijf werd zeven maanden later overgenomen door Uber voor 680 miljoen dollar.

Door de schikking komt een einde aan de rechtszaak die deze week was begonnen. Vandaag zou de vijfde dag ingaan. Ingewijden hadden eerder gemeld dat Waymo een schadevergoeding van een miljard dollar van Uber eiste.

Ontslagen

Levandowski werd vorig jaar mei door Uber ontslagen, omdat hij niet mee wilde werken aan een juridisch onderzoek dat door een rechter was bevolen. De verdachte vond het oneerlijk dat hij gedwongen werd te kiezen tussen zijn recht om niet te hoeven mee werken aan zijn eigen veroordeling en zijn baan.

In een reactie op de website schrijft Uber-ceo Dara Khosrowshahi dat hij nog altijd niet gelooft dat er gestolen informatie van Waymo bij zijn bedrijf terecht is gekomen en dat deze gegevens ook niet zijn gebruikt door Uber bij zelfrijdende auto's. Hij gaf wel aan de gang van zaken rond de kwestie te betreuren.

Bright stapte onlangs in de auto van Tesla-rivaal Byton die zelfrijdend moet worden:

Meer over zelfrijdende auto's:

'Techniek zelfrijdende auto's Waymo in 2017 fors verbeterd'

Apple’s zelfrijdende testauto duikt weer op

Volvo gaat duizenden zelfrijdende auto's leveren aan Uber