Chinese politie zet brillen met gezichtsherkenning in

Chinese politie zet brillen met gezichtsherkenning in
8 februari om 18:00
Laatste update: 26 april om 14:04

De Chinese politie speurt naar boeven met zonnebrillen voorzien van gezichtsherkenning.

Met behulp van de brillen zijn al zeven mensen opgepakt in verband met grote criminele zaken en 26 anderen die met andermans identiteitskaart reisden, meldt The Wall Street Journal. De brillen zijn ontwikkeld door het Chinese LLVision Technology, dat klanten van zijn technologie controleert en vooralsnog niet aan consumenten verkoopt.

De brillen gebruiken kunstmatige intelligentie en een database met 10.000 gezichten om in theorie iemand binnen 100 milliseconden te herkennen, al zal dat in de praktijk iets langzamer zijn volgens LLVision-CEO Wu Fei. De database staat op een kastje dat agenten meedragen. China gebruikt al langer gezichtsherkenning in stationaire beveiligingscamera's, maar agenten er mee uit te rusten moeten die sneller in actie kunnen komen als een verdachte wordt herkend.

Zorgen

Amnesty International spreekt tegenover The Wall Street Journal zijn zorgen uit over de brillen. "Door individuele politieagenten gezichtsherkenning in zonnebrillen te geven, wordt China's surveillancestaat des te meer alomtegenwoordig", aldus Amnesty's China-onderzoeker William Nee. De brillen worden in eerste instantie ingezet op drukke treinstations en vliegvelden. De Chinese media doen melding van de brillen in aanloop naar het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 16 februari valt.

Lees ook:

Deze app herkent gezichten in real-time

Zo wordt gezichtsherkenning steeds slimmer

Intels slimme bril: minder raar dan Google Glass?

Lees meer over:

Deel via