Terugkijken: SpaceX lanceert Falcon Heavy-raket

Terugkijken: SpaceX lanceert Falcon Heavy-raket

06-02-2018 22:15 Laatste update: 26-04-2018 14:04

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft de krachtigste raket ter wereld, de Falcon Heavy, gelanceerd. De raket bracht een Tesla in een baan om de zon.

SpaceX heeft om 21:45 vanaf de basis Cape Canaveral in Florida voor het eerst zijn Falcon Heavy-raket gelanceerd. Aan boord is een rode Tesla Roadster, die in een baan om de zon, tussen de aarde en Mars, is gebracht. In de bestuurdersstoel van de Tesla Roadster, die van Musk is geweest, zit een paspop in een ruimtepak. De Tesla, die David Bowie's Space Oddity laat horen, heeft nu een snelheid van zo'n 42.000 kilometer per uur.

Het gaat om de proefvlucht van de Falcon Heavy, de krachtige opvolger van de Falcon 9. De Falcon Heavy is de sterkste draagraket in een halve eeuw tijd en moet in de toekomst ook de zwaarste satellieten de ruimte in kunnen schieten.

Middelste booster gecrasht

De twee boosters aan de zijkant van de raket landden weer veilig op Cape Canaveral. De middelste booster crashte vlak naast het platform in de oceaan waar het op had moeten landen. Door een gebrek aan brandstof kon die booster onvoldoende afremmen. De lancering is hier terug te kijken


Miljard jaar

De Tesla Roadster lijkt een baan te krijgen die dieper in de ruimte is dan was gepland. De auto zou een baan moeten krijgen tussen de aarde en Mars, maar lijkt nu ook de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter aan te doen. “We verwachten dat de auto enkele honderden miljoenen jaren, en misschien zelfs meer dan een miljard jaar, in de baan zal blijven”, zei Musk eerder. SpaceX streamde ook urenlang live beelden van 'Starman'.


Bemande missies onzeker

Elon Musk heeft laten doorschemeren dat de Falcon Heavy mogelijk niet meer gebruikt zal worden voor bemande ruimtemissies. SpaceX focust zich nu op de ontwikkeling van een nog krachtigere raket, de BFR (Big Fucking Rocket). Doel is uiteindelijk om vracht en mensen naar Mars te kunnen brengen.

De crash van de middelste booster van de raket was ook kort te zien tijdens de livestream van de lancering, ondanks dat de presentatoren het probeerden te negeren.


Buzz Aldrin en Harrison Ford

De lancering van de Falcon Heavy vond plaats vanaf 'heilige grond': lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center. Hetzelfde lanceerplatform werd in 1969 gebruikt voor de eerste maanmissie, met de Apollo 11. Buzz Aldrin, één van de astronauten van de eerste maanmissie, was bij de lancering aanwezig. Een andere opvallende aanwezige was acteur Harrison Ford. De Falcon Heavy is vernoemd naar het ruimteschip van zijn Star Wars-personage Han Solo.

Speel onze Elon Musk-quiz

Like Bright op Facebook en subscribe op ons YouTube-kanaal.