Weekendtip: de laatste plekken op de planeet zonder bereik

© Jacqueline Hassink

Weekendtip: de laatste plekken op de planeet zonder bereik
1 februari 2018 om 16:34
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Fotograaf Jacqueline Hassink toont de laatste plekken op aarde zonder mobiel bereik in een tentoonstelling in Rotterdam.

Ze zijn haast niet meer te vinden, white spots waar je geen mobiel bereik hebt. Jacqueline Hassink legde ze allemaal vast in een nieuwe expositie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De app White Spots, waar Hassink met Richard Vijgen en Bregtje van der Haak aan werkte, haalde eerder de finale van de Dutch Design Awards. Hassink reisde vervolgens alle plekken op onze planeet af waar je geen mobiel bereik of wifi hebt en legde de landschappen op foto vast.

Dat zijn vanzelfsprekend veelal afgelegen plekken, vaak met wonderschone natuur, zoals het Japanse eiland Yakushima, het Noorse eiland Spitsbergen of een vulkanisch gebied op IJsland. Toch valt op dat de collectie geen visueel thema heeft. De overeenkomst van de foto’s is dan ook onzichtbaar: de afwezigheid van digitale signalen. Ook offline plekken in steden, zoals het Digital Detox Hotel in Baden Baden, zijn onderdeel van de serie.  

Offline oase

Voel je je op zo'n whitespot afgesloten van de buitenwereld? Of juist één met jezelf en de natuur? Juist voor wie geen bereik geen optie is, is zo'n whitespot een oase van rust. Even geen input van buitenaf, even geen dagelijkse dingen. En ineens genereert je hoofd zelf gedachten, of merk je een mooie wolk of boom in je omgeving op. Wat doet zo’n digitale detox met je? Jacqueline Hassink: "Enorm bevrijdend. Hoeveel ruimte er in mijn hoofd ontstond door niet op mijn telefoon te kunnen kijken en geen internet te hebben.”

De tentoonstelling Unwired landscapes is tot 6 mei te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Een boek met Hassinks foto's is verschenen bij de uitgeverij Hatje Cantz.

Lees ook:

24 uur zonder smartphone op eiland bij Vinkeveen

Niet gelukkiger na 365 dagen offline

Offline zijn moet je leren

Lees meer over:

Deel via