Justitie VS onderzoekt vertraging oudere iPhones

Justitie VS onderzoekt vertraging oudere iPhones
31 januari 2018 om 11:44
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC onderzoeken het vertragen van oudere iPhones door Apple.

De Amerikaanse overheid wil onderzoeken of Apple veiligheidswetten heeft overtreden door iPhones met verouderde batterijen te vertragen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Apple bevestigt dat overheidsmedewerkers informatie hebben opgevraagd. "We hebben vragen ontvangen van enkele overheidsinstanties en we reageren daarop", aldus Apple tegenover Bloomberg.

Het bedrijf herhaalt de eerder verklaring dat het "nooit iets gedaan heeft of zou doen om de levensduur van Apple-producten opzettelijk te verkorten, of de gebruikerservaring zou schaden om klanten tot nieuwe aankopen te bewegen".

Vertraagde iPhones

Eind 2017 bleek dat Apple iPhones met een verouderde batterij bewust vertraagde. De processoren van iPhones met een versleten batterij krijgen een lagere topsnelheid wanneer de batterij bijna leeg is. Bij een piekbelasting zouden die toestellen anders uitvallen.

Apple heeft die maatregel begin 2017 al doorgevoerd voor de iPhone 6S en ouder, en eind 2017 ook voor de iPhone 7 en 7 Plus. Het bedrijf heeft de maatregel in eerste instantie echter verzwegen, tot ergernis van veel gebruikers. In verschillende landen is Apple om de maatregel aangeklaagd.

Vertraging uitschakelen

Het bedrijf heeft daarop zijn excuses aangeboden de prijs voor het vervangen van een iPhone-batterij dit hele jaar verlaagd. Het vervangen van de batterij kost normaal gesproken 89 euro, maar tot het eind van dit jaar 29 euro.

Ook krijgt het aanstaande iOS 11.3 een uitgebreider accu-overzicht. Daarin kunnen gebruikers zien wat de staat van hun batterij is, en of die al zo slecht is dat hun iPhone wordt vertraagd. Gebruikers kunnen die vertraging dan ook uitschakelen, met het risico dat hun iPhone onder sommige omstandigheden plots uitvalt.

Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

Volg Bright

Niks missen? Like Bright op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Deel via