'Gelukkiger door huiswerk maken dan door sociale media'

'Gelukkiger door huiswerk maken dan door sociale media'

30 januari 2018 om 13:31
Laatste update: 11 mei 2018 om 14:46

Amerikaanse tieners zijn sinds 2012 minder gelukkig. Psychologen denken dat er een verband is met het toegenomen smartphone-gebruik.

Uit een analyse van de gegevens van een miljoen Amerikaanse tieners blijkt dat vrijetijdsbesteding zonder scherm gelukkiger maakt. "We ontdekten dat tieners gelukkiger zijn als ze vrienden opzoeken, sporten, de kerk bezoeken, lezen of zelfs huiswerk maken", schrijft Jean Twenge, hoogleraar psychologie aan de San Diego State University. "Tieners die meer tijd op internet doorbrengen, games spelen, op sociale media zitten, berichten versturen, videochatten of tv kijken waren daarentegen minder gelukkig."

Volgens de professor zijn de verschillen flink: tieners die meer dan vijf uur per dag online doorbrengen, hadden een twee keer zo grote kans om ongelukkig te zijn dan tieners die minder dan een uur per dag online zijn. Tieners die helemaal geen digitale media gebruiken, zijn wel weer wat ongelukkiger dan tieners die er met mate gebruik van maken.

Meer tijd online

Tussen 2006 en 2016 is de tijd dat tieners online doorbrengen, verdubbeld. In die periode daalde ook het geluksgevoel en de eigenwaarde van tieners. Bovendien werden ze minder gelukkig met hun vrienden en hun leven in het algemeen.

Twenge wijst op tests waaruit blijkt dat mensen die week lang niet Facebooken na afloop van die week gelukkiger, minder alleen en minder depressief zijn dan mensen uit een controlegroep die gewoon doorgaan met het gebruik van Facebook.

'Leg je telefoon weg'

Volgens Twenge bestaat de kans dat niet alleen minderjarigen te lijden hebben onder het toegenomen schermgebruik. Uit eerder onderzoek dat zij deed, bleek dat volwassenen boven de 30 minder gelukkig waren en minder seks hadden dan vijftien jaar geleden.

Toegenomen inkomensongelijkheid zou volgens de psycholoog ook een rol kunnen spelen bij de geluksafname. Maar dat je niet gelukkig wordt van veel screen-time staat voor de psycholoog als een paal boven water. "Als ik je op basis van dit onderzoek een advies zou mogen geven, zou het zijn: leg je telefoon of tablet weg en ga iets doen - maakt niet uit wat."

Lees meer over:

Deel via