Waymo maakt duizenden minivans zelfrijdend

Waymo maakt duizenden minivans zelfrijdend

30 januari 2018 om 08:54
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

Google-zusterbedrijf Waymo breidt zijn vloot met zelfrijdende auto’s flink uit met duizenden minivans van Fiat Chrysler.

Fiat Chrysler Automobiles gaat duizenden minivans leveren aan Waymo. Om hoeveel voertuigen het precies gaat en hoeveel geld er met de deal is gemoeid, maken de twee partijen niet bekend, maar het gaat minimaal om enkele tientallen miljoenen dollars. De levering van de minivans moet eind dit jaar beginnen, meldt The Verge.

De hard- en software van Waymo wordt in de voertuigen ingebouwd. Daartoe werken medewerkers van Waymo in een fabriek van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in Michigan. Waymo heeft op dit moment al 600 minivans van FCA. Daarnaast heeft de Alphabet-dochter ook verscheidene SUV’s van Lexus, maar die moeten inmiddels plaatsmaken voor de FCA-minivans. Het bedrijf heeft de minivans inmiddels uitgeprobeerd in 25 verschillende steden in de VS, voornamelijk in Californië.

Commerciële ​taxidienst

Sinds november zet Waymo de minivans in Phoenix in, waar ze zonder bestuurder achter het stuur rondrijden op de openbare weg. Dat is een primeur: voorheen maakte Waymo altijd gebruik van een backup-bestuurder die in noodgevallen kan ingrijpen. De autonome auto’s rijden wel rond in een deel van Phoenix dat eerst uitgebreid in kaart is gebracht. Het zonnige Phoenix heeft bovendien een relatief simpel wegennet. Waymo is van plan om de zelfrijdende auto’s nog dit jaar als commerciële taxidienst te gaan aanbieden aan bewoners van Phoenix, schrijft The Wall Street Journal. 

Ook General Motors, dat volgens een vorige week gepubliceerd onderzoek samen met Waymo voorop loopt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, wil volgend jaar een grote vloot van zelfrijdende auto’s de weg opsturen in grote Amerikaanse steden. Tesla heeft volgens het onderzoek inmiddels op het gebied van zelfrijdende auto's een achterstand opgelopen. 

Bright stapte onlangs in de auto van Tesla-rivaal Byton die zelfrijdend moet worden:

Lees ook:

Apple’s zelfrijdende testauto duikt weer op

GM wil zelfrijdende taxi die goedkoper is dan normale taxi

Lees meer over:

Deel via