'Regering Trump wil 5G-netwerk nationaliseren'

'Regering Trump wil 5G-netwerk nationaliseren'

28 januari 2018 om 10:17
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

De Amerikaanse regering zou uit vrees voor China de nieuwe 5G-netwerken willen nationaliseren.

De website Axios heeft een PowerPoint-presentatie en een memo in handen gekregen waarin wordt voorgesteld dat de VS binnen 3 jaar een genationaliseerd 5G-netwerk zal bouwen. De documenten van de National Security Council suggereren dat een door de Amerikaanse overheid gebouwd of beheerd 5G-netwerk niet alleen kan beschermen tegen Chinese cyberspionage, maar de VS ook een economische voorsprong kan geven. China zou op politiek, economisch en op militair vlak winnen van de VS als de regering niet zo snel mogelijk aan slag gaat om een mobiel staatsnetwerk uit te rollen, valt er te lezen.

Telecombedrijven

De makers van de presentatie erkennen dat het voorstel veel discussie zal opleveren. De mobiele netwerken in de VS zijn al jaar en dag privaat. Net als in Nederland worden de frequentierechten door de overheid geveild aan de hoogste bieders. Volgens de documenten zou de VS het 5G-netwerk of zelf kunnen betalen en bouwen en dan kunnen verhuren aan telecombedrijven, of een consortium van telecombedrijven zou het kunnen bouwen.

De voorstellen zijn weinig realistisch. De grote Amerikaanse telecombedrijven hebben al fors geïnvesteerd in de komst van eigen 5G-netwerken. De verwachting is dat rondom 2020 de 5G-netwerken grootschalig uitgerold worden. Deze bedrijven zullen zeker het voorstel van een nationaal netwerk aanvechten. Dat zou een jarenlange strijd kunnen opleveren en een wetgeving die het zou versnellen is er ook nog niet.

Huawei 

De Amerikanen zijn overigens niet helemaal onterecht bang voor de technologische voorsprong van China. Het Chinese Huawei is een grote wereldspeler als het gaat om telecomapparatuur. Huawei-producten zijn overal terug te vinden in de mobiele netwerken in Europa en in Latijns Amerika.  

Eerder deze maand cancelde de grote provider AT&T de introductie van Huawei-smartphones, nadat Amerikaanse politici daar tegen hadden gelobbyd bij de telecomtoezichthouder. Huawei en het eveneens Chinese ZTE waren in 2012 onderwerp van een Amerikaans overheidsonderzoek naar de vraag of hun apparatuur op Amerikaanse telecomnetwerken werd gebruikt voor spionagedoeleinden. 

5G

5G is niet zo maar een snellere versie van 4G, maar moet ook een veiligere netwerkinfrastructuur opleveren. 5G moet ook geschikter zijn voor nieuwe technologieën als zelfrijdende voertuigen, internet of things en kunstmatige intelligentie.

Lees ook:

'AIVD zit uitrol 5G-netwerken in de weg'

Lees meer over:

Deel via