Data fitnessapp Strava verklapt militaire bases

Data fitnessapp Strava verklapt militaire bases
29 januari 2018 om 08:19
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04
  • Redactie Bright

Op heatmaps van de sportapp Strava ontdekten gebruikers de vaste hardlooproutes van militairen. Ook van Nederlandse soldaten in Mali.

Lees ook: Wie heeft schuld aan gelekte Strava-data van soldaten?

Het dagelijkse rondje hardlopen van soldaten kan de locatie van militaire bases hebben onthuld. Op kaarten van sportapp Strava ontdekken gebruikers de vaste routes van militairen. Strava bracht eind vorig jaar een zogenoemde heatmap naar buiten, waarop te zien is waar gebruikers van de app hun rondjes lopen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld een Fitbit gebruiken om hun activiteit bij te houden.

Op de kaart kun je overal ter wereld in geanonimiseerde gegevens zien hoe mensen lopen. Maar in dunbevolkte gebieden in landen als Syrië zijn op die manier militaire bases te herkennen. Student Nathan Ruser deed die ontdekking en schreef erover op Twitter.

Onderzoek naar impact

Het Amerikaanse leger heeft soldaten al eerder opgeroepen om voorzichtig te zijn met apps die hun locatie kan onthullen. Volgens de Washington Post kijkt het leger nu naar de impact van deze kaarten. Strava zegt dat hun app een optie bevat om activiteiten als privé aan te merken. Dan zouden de gegevens ook niet in de kaart tevoorschijn komen.

Nederlanders in Mali

De Nederlander Thomas Boeschoten bekeek waar er in de (niet geheime) basis in Mali gelopen wordt en kreeg zelfs een "keurig lijstje met oer-Hollandse namen".

Lees ook: Wie heeft schuld aan gelekte Strava-data van soldaten?

Download de nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android

Lees meer over:

Deel via