Wiet-vaporizers zijn het nieuwe blowen

Wiet-vaporizers zijn het nieuwe blowen
30 januari 2018 om 11:00
Laatste update: 28 juni om 09:38

In navolging van sigaretten heeft ook de joint een elektronische opvolger. Veel minder schadelijk en je wordt er net zo stoned van.

Een van de hoogtepunten van de CES-gadgetbeurs eerder deze maand was de nieuwe Peak van Puffco. Althans, voor blowers met een zwak voor bongs. De Peak is een fraai ontworpen desktop vaporizer die je binnen 20 seconden nadat je ‘m hebt aangezet je favoriete cannabis-concentraat laat dabben. Hij kost 380 dollar en wordt naar verwachting in februari verscheept.

Wiet-vaporizers zijn in opkomst. Dat heeft een paar oorzaken. Het groeiend aantal Amerikaanse staten dat het recreatief en/of medicinaal gebruik van cannabis heeft gelegaliseerd. De populariteit van vapen (lees: het gebruik van elektronische sigaretten) en daarmee de ontluikende markt voor vape-technologie. En de behoefte van blowers die graag stoned worden, maar in toenemende mate niet langer wiet, eventueel vermengd met tabak, willen roken vanwege de schadelijke gevolgen.

Meer cannabinoïden

Vaporizers verbranden marijuana niet maar verhitten die tot het punt (rond de 200 graden Celcius) waarop de werkzame stoffen (cannabinoïden zoals THC) vrijkomen als damp. Waar de rook van een joint slechts 10 procent cannabinoïden bevat (de rest bestaat uit verbrandingsproducten zoals teer), daar bestaat de damp van verhitte marijuana vrijwel uitsluitend (95%) uit cannabinoïden. Bovendien kun je je toppen verscheidene keren verhitten tegen slechts één keer verbranden.

Desktop of draagbaar

Wiet vaporizers komen grofweg in twee soorten: desktop en draagbaar. Desktopmodellen als de Volcano en de Peak sluit je aan op het lichtnet of laad je van tevoren op. Draagbare modellen zoals de Pax 3, de Firefly 2 en DaVinci IQ passen in je jaszak en zijn voorzien van oplaadbare of verwisselbare batterijen. Sommige vaporizers zijn alleen geschikt voor losse wiet of juist voor concentraat, de meeste kunnen beide aan.

De prijzen verschillen, maar met gemiddeld een paar honderd euro zijn de betere vaporizers een flinke investering vergeleken met een pakje grote vloei en zelfgedraaide filters. Je doet er echter veel langer mee en vaporizers maken blowen veel minder schadelijk. Het spreekt voor zich, maar laten we het wel gezegd hebben: ook het vapen van wiet betekent inname van psychoactieve stoffen met een verslavende werking.

Minder schadelijk dan roken

Naar vapen in het algemeen is trouwens recentelijk in de VS een grootscheeps inventarisatieonderzoek gedaan. Het is nog steeds te vroeg voor een eindoordeel over vapen, maar het team concludeert wel dat er substantieel bewijs is dat de blootstelling aan schadelijke stoffen significant lager is bij vapen dan bij roken.

Volledig switchen van tabak roken naar e-liquids vapen vermindert negatieve gezondheidseffecten op korte termijn in organen, zoals de longen en het hart. De kans dat jongeren die vapen een sigaret zullen opsteken is echter wel groter dan jongeren die niet vapen.

Ik vape zelf ook na jaren te hebben gerookt en kan het elke roker aanraden.

Volg Bright op social media

Niks missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Deel via