Dit zijn de beste designers van België

Dit zijn de beste designers van België

31 januari 2018 om 14:37
Laatste update: 26 april 2018 om 14:04

De winnaars van de belangrijkste Belgische designprijzen zijn bekend. Met interessante prijzen als de efficiency award en design-led crafts-award.

Dinsdagavond zijn de grootste designprijzen van België uitgereikt. De Henry van de Velde Awards zijn bijna 1-op-1 te vertalen naar onze Dutch Design Awards, maar met iets andere, interessante categorieën. Wie zijn de besten van België?

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a312a293-94f9-4770-a7bf-7b249365d34d"></drupal-entity>

Lifetime Achievement Award: Bart Lens

Bart Lens is architect en designer. Hij ontwerpt al meer dan 30 jaar wondermooie gebouwen en objecten. Zijn bureau LensAss bouwde het spectaculaire boomvormige gerechtshof in Hasselt en het het kleinste lichtarmatuur op de markt. Hij is het brein achter de vernieuwing van het openluchtmuseum Bokrijk tot project BKRK, waar hij met succes ambachtelijk erfgoed aantrekkelijk maakt door stoere mannen met baarden die het vakmanschap van leerlooien, hout bewerken en brood bakken hip maken. Al decennia brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen bij elkaar te brengen. Dit was doorslaggevend in de keuze van de jury.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="030f5fc7-304a-4725-b081-c1a474fa6d23"></drupal-entity>

Design-led Crafts: Lore Langendries

Bekendheid kreeg juwelenontwerpster Lore Langendries met haar sieraden van dierenhuiden, waarin ze met lasercutting massaproductie verbindt met ambachtelijk design. Wij hadden in 2011 haar frommelbroche met een beetje van jezelf en een beetje van haar in het oog. Met een PhD op zak wint ze precies op dat moment waar je keuzes in je carrière moet maken de award voor Design-led Crafts met haar tafelkleed Tableskin voor textielbedijf Verilin. Het tafelkleed met bijpassende servetten speelt met schoonheid en walging, want wie wil nou zijn mond afvegen met haar? Producent Verilin mag overigens de prijs voor het bedrijf van het jaar mee naar de fabriek nemen.  

Efficiency Award: Roel Vandebeek

Roel Vandebeek noemt zich It’s a Roel. Wat een Roel dan precies is, heeft Roel zelf ons laten zien op de tentoonstelling Objet Portrait in voormalige mijngebouw Thor Park in Genk, net over de grens bij Eindhoven. We mochten zelfs model staan voor zijn oneliner sokken waarmee ook kinderen hun sokken recht aan kunnen trekken. Hij maakte een tas voor toptennisster Kim Clijsters. Ik voel voor zijn praktische DripDrop-gieter met een grote en een kleine tuit.

De Efficiency-award wint hij met een nog banaler ding: baksteen Dubio voor Nelissen Steenfabrieken. Dubio wekt met schaduwlijnen de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen. Een esthetisch en kostenbesparend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt. En ons kijkers.

Volg Bright

Meer designnieuws? Like ons op Facebook of volg ons op Twitter.

Lees meer over:

Deel via