Dit is de zelfrijdende elektrische auto van Byton

Dit is de zelfrijdende elektrische auto van Byton

11-01-2018 13:38 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Remco Hayes

Het Chinese automerk Byton presenteerde in Las Vegas zijn elektrische auto, die over twee jaar zelfrijdend moet zijn. Merijn zat er al even in.

Een écht Chinees automerk kan je Byton niet noemen, want de meeste werknemers hebben een verleden bij BMW, Infinity, het luxe-merk van Nissan, of bij het geflopte merk Faraday Future. Volgend jaar wil Byton zijn eerste elektrische auto op de markt brengen, eerst alleen in China en later ook in Europa en Amerika. In China gaat de auto omgerekend 38.000 euro kosten.

Een enorm scherm

De auto is ontworpen voor zelfstandig rijden. Dat zie je aan het dashboard: één groot scherm. Aan de bestuurderskant zie je daarop niet alleen de snelheid en navigatie, maar ook live beelden van de camera's die de achteruitkijkspiegel en de zijspiegels vervangen. Voor de bijrijder biedt het scherm entertainment, zoals het kijken van video's. Als de auto uiteindelijk helemaal zelfstandig rijdt, kan de bestuurder dat ook. De auto heeft gezichtsherkenning, waarmee automatisch persoonlijke voorkeuren worden geladen. Merijn stapte al in de Byton-auto in Las Vegas: 

Zelfstandig rijden

Wanneer de auto op de markt komt, beschikt hij over niveau 3 voor zelfstandig rijden. De auto rijdt dan zelfstandig en de bestuurder hoeft alleen maar in te grijpen als dit écht nodig is. Er bestaat ook een niveau 4, waar de auto alles zelf doet en het niet nodig is om als bestuurder iets te doen. Volgens de huidige wetgeving nog niet toegestaan. Bij niveau 5 zit er geen stuur meer in de auto. 

Volg Bright

Bright doet deze week verslag van techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Niets missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal