Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

5 januari 2018 om 17:44
Laatste update: 26 april 2018 om 14:35

Apple heeft toegegeven iPhones met oudere accu's trager te maken. Heeft jouw iPhone zo'n accu? En zo ja: wat doe je er aan?

Onlangs gaf Apple toe dat het iPhones met een oudere, koudere of bijna lege accu bewust trager maakt. Eigenlijk een best slimme oplossing die het plots uitvallen van iPhones onder hoge belasting voorkomt, maar door een gebrek aan communicatie komt het erg ongelukkig over. Om de storm aan kritiek te temmen, kost het vervangen van een iPhone-batterij buiten de garantie dit hele jaar maar 29 euro in plaats van 89. Een schijntje als dat betekent dat je daarna weer een veel snellere iPhone hebt. Maar hoe weet je zeker of je wel aan vervanging toe bent?

Welke iPhones worden vertraagd?

Apple vertraagt de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE sinds iOS 10.2.1 dat in januari 2017 verscheen. De iPhone 7 en iPhone 7 Plus met iOS 11.2 worden sinds begin december vertraagd in geval van een versleten accu. De iPhone 8, 8 Plus en iPhone X worden vooralsnog niet vertraagd, maar naarmate die toestellen ouder worden zou dat heel goed kunnen gebeuren.

Heb ik zo'n versleten accu?

Apple belooft in een toekomstige iOS-update een functie toe te voegen die aangeeft hoe het zit met de gezondheid van je accu. Nu krijg je alleen een melding als je batterij in zeer slechte toestand is, in het Batterij-menu in Instellingen. Die melding komt echter veel later dan het punt waarop de iPhone vertraagd wordt. Tot iOS zelf meer duidelijkheid geeft, kost het iets meer moeite om achter de status van je batterij te komen, maar er zijn verschillende manieren.

Snelheid en batterij checken

Controleer met een benchmark-app of je iPhone langzamer presteert dan toen hij nieuw was. Dat kan bijvoorbeeld met de bekende app Geekbench 4, die je voor iets meer dan een euro aanschaft. Geekbench laat een stresstest los op je processor, en koppelt daar een score aan. Die score kan je vergelijken met het gemiddelde; zit je er flink onder dan remt iOS waarschijnlijk de snelheid van je chip.

Het gratis Lirum Lite toont de oorspronkelijke en huidige maximumsnelheid van je processor. Ook kun je de huidige capaciteit van je iPhone vergelijken met de originele capaciteit. Die test is echter minder betrouwbaar dan Geekbench. Apple vertraagt iPhones immers niet constant, maar alleen bij hoge belasting. Een stresstest geeft daarom een betrouwbaarder beeld.

De batterij controleren kan ook met coconutBattery voor Mac. Sluit je iPhone aan op je Mac en de app laat zien op hoe veel procent van de originele capaciteit je iPhone op dit moment nog zit.

Mijn accu is versleten, wat nu?

Scoor je inderdaad flink lager in snelheidstests of ligt je batterijcapaciteit onder de 80 procent? Dan loont het om de batterij te laten vervangen.

Als je iPhone nog onder de garantie valt of als je AppleCare hebt, vervangt Apple de batterij gratis. Maar de kans is groter dat een iPhone al niet meer onder de garantie valt, wanneer de batterij zo versleten is dat de iPhone wordt vertraagd.

Dan rest een betaalde vervanging van de batterij, die tot eind van dit jaar maar 29 euro kost. Daarvoor maak je een afspraak bij de Apple Store, of stuur je je iPhone naar Apple op. In dat tweede geval betaal je zelf de verzendkosten bovenop de kosten voor reparatie.

Niet trager, wel een nieuwe accu?

Wat als je iPhone niet trager wordt, maar je wil wel graag voor een prikkie een nieuwe batterij, kan dat? Daar lijkt het wel op. Apple heeft tegen MacRumors gezegd dat het iPhone-accu's van de iPhone 6 tot en met 7 Plus voor 29 euro vervangt, ongeacht de resultaten van zijn eigen batterijtest.

Dus als je batterij volgens de maatstaven van Apple eigenlijk nog 'gezond' is, kun je hem laten vervangen. Dat maakt je iPhone dan waarschijnlijk niet sneller, maar de batterijduur is wel weer als nieuw.

Bovendien kan je daarom misschien weer net wat langer vooruit met je iPhone. Apple zegt dat het vertragen van iPhones nooit een manier is geweest om mensen tot de aankoop van een nieuw toestel te bewegen.

Toch verwachten analisten dat Apple dit jaar weleens 16 miljoen minder iPhones zou kunnen verkopen, omdat mensen met een goedkope nieuwe batterij wat langer met hun oude iPhone doen. 

Lees ook:

Apple aangeklaagd voor vertragen oudere iPhones

'Nieuwe iPhones krijgen grotere accu'

Lees meer over:

Deel via