Google-guru gaat nu Volkswagen helpen met zelfrijdende auto

Google-guru gaat nu Volkswagen helpen met zelfrijdende auto

04-01-2018 16:18 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Bram van Dijk

Volkswagen Group en Hyundai gaan een samenwerking aan met Aurora, de startup van Google-guru Chris Urmson. In 2021 moeten de zelfrijdende taxi's de weg op.

De drie partijen kondigde de samenwerking vandaag aan. Doel is om de technologie van Aurora in Volkswagens en Hyundai's te verwerken én om uiteindelijk een vloot zelfrijdende taxi's in steden te krijgen. Streefjaar is 2021 en de eerste testen beginnen later dit jaar, zo schrijft The Verge.

Chris Urmson wordt gezien als de initiator van het zelfrijdende auto-project van Google. Hij vertrok vlak voordat het zogeheten 'moonshot project' een echt bedrijf werd, genaamd Waymo. Daarna richtte hij Aurora op met de voormalige baas van Tesla Autopilot Sterling Anderson en Drew Bagnell, de voormalige chef van Ubers zelfrijdende pogingen. Het bedrijf richt zich op volledig autonoom rijden, dus auto's zonder stuur.

Veel overnames

Bijzonder aan de samenwerking is dat het geen overname is. Veel autofabrikanten kopen bedrijven op die bezig zijn met de zelfrijdende auto. Zo legde GM afgelopen oktober miljoenen neer voor LIDAR-producent Strobe en Ford 1 miljard dollar voor Argo. Intel betaalde zelfs 15,3 miljard dollar voor Mobileye.

De nieuwste gadgets op CES 2018

Bright doet komende week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.