Handig plankje voor eten met 1 arm wint designprijs

Handig plankje voor eten met 1 arm wint designprijs

3 februari 2018 om 14:19
Laatste update: 26 april 2018 om 15:06

Met de Theomatik eet je met één hand zodat je de ander vrij hebt, voor je telefoon bijvoorbeeld.

De publieksprijs bij de Belgische designawards, de Henry van de Velde awards, ging deze week naar Frederic Boonen. Zijn Theomatik is een handig plankje waarmee je eenarmig kunt eten. Voor als je een vrije hand wilt hebben.

Eten met één hand is handig als je zo iemand bent die achter de computer luncht. Een nog groter aandeel gebruikers zijn de mensen die vanwege een ongeluk of ouderdom nog maar één goed functionerende arm hebben. Probeer maar eens met je arm in het gips een boterham te smeren. Gaat je niet lukken. Wel met Theomatik.

Slim design

Theomatik zit slim in elkaar. Het eetbord heeft wigvormige inkepingen aan de zijkant, waar je van die kleine kuipjes boter, jam of leverworst in kunt plaatsen. Schuif ze opzij, zodat ze klem zitten, en je kunt met één hand het lipje eraf trekken. Dan is er nog een rand waartegen je je boterham kunt klemmen zodat je kunt smeren zonder dat je boterham inclusief mes met Nutella over je plankje schuift zonder dat er iets blijft plakken. Een inkeping maakt het mogelijk zelfstandig je bammetje doormidden te snijden.

Ontwerper Frederic Boonen: "In de nieuwste versie komt ook nog een slim klemmetje dat een schaar vervangt zodat je zelf het cellofaan van de vleeswaren open kunt snijden." Een onmogelijk te openen verpakking waarvan je zelfs met twee handen al wrap rage krijgt. Dat Theomatik een product is waar mensen op zitten te wachten, blijkt uit het winnen van de publieksprijs tijdens de Henry van de Velde Awards, de grootste designprijzen van België.

De Theomatik is te koop via platform en webwinkel Wanderful, dat Vlaams design verkoopt. Volg deze designpromotors, want vier van hun ontwerpers vielen in de designprijzen. Wanderful bood ons een kijkje op de nog niet gepresenteerde ontwerpen van Boonen, en we zagen daar ook een interessant smart vouwfiets.

Revalidatiecentrum

Boonen is een getalenteerd ontwerper, maar schuift met de naam Theomatik de eer naar Theo Willen, vrijwilliger in een revalidatiecentrum. Daar merkte hij op hoeveel personen bij elke koude maaltijd geconfronteerd worden met hun beperking en aangewezen zijn op hulp. Theo bedacht een eethulp, waarbij Boonen design studio de vertaalslag maakte naar een compact, hygiënisch ontwerp, dat er bovendien niet stigmatiserend uit ziet. Je kunt het plankje meenemen naar een restaurant en tussen de rest van het servies zetten zonder dat je er zielig uit ziet.

Theomatik is vanaf morgen te koop. Je kunt een pre order plaatsen op de Theomatik-website. De kleuren zullen variëren en zijn vooralsnog wit/blauw en terra/grijs.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="453ea14d-57aa-4200-a7aa-f5c0fb0af151"></drupal-entity>

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="dc56707d-e954-4ecc-95ae-6cd4fb53eb0d"></drupal-entity>

Lees meer over:

Deel via