10 films waar we in 2018 naar uitkijken

10 films waar we in 2018 naar uitkijken

31-12-2017 21:50 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Ook 2018 staat weer bol van de redenen om naar de bioscoop te gaan. Deze 10 films verschijnen al in de eerste zes maanden.

Voor de handigheid hebben we deze top tien niet geordend op mate van verheuging, maar gewoon op volgorde van verschijning.

Black Panther

De achttiende film in het Marvel Cinematic Universe, het universum van The Avengers. Black Panther introduceert de gelijknamige superheld, die al even voorbij kwam in Captain America: Civil War. Een belangrijk personage, want het is de eerste zwarte superheld die een eigen film krijgt. Marvel kennende wordt het sowieso een vermakelijke actiefilm die weer bijdraagt aan zijn filmische universum. Maar zo'n grote superheldenfilm met een zwarte regisseur, een zwarte cast en een technologisch geavanceerd Afrikaans land is een primeur en zou zomaar eens een doorbraak kunnen zijn voor zwarte acteurs in Hollywood, die nog steeds zelden de grote rollen aangeboden krijgen.

Première: 14 februari

Ready Player One

Heeft alle potentie om de grootste film van het jaar te worden: Steven Spielberg staat na ruim tien jaar weer aan het roer van een scifi-film, die ook nog eens gebaseerd is op een bestseller-boek. Ready Player One vertelt over een wereld waarin de aarde geen fijne plek meer is, en mensen hun toevlucht zoeken in VR-wereld Oasis. De maker van de wereld overlijdt en laat het zeggenschap na aan degene die al zijn easter eggs in Oasis weet te vinden. Dat zorgt voor een soms pijlijk hoog nerd-gehalte, maar biedt ook heel veel herkenbare dingen uit 50 jaar nerd-geschiedenis.

Première: 29 maart

Lady Bird

De eerste film geschreven en geregisseerd door actrice Greta Gerwig, die eerder al mee schreef aan films van Noah Baumbach. Dat is te merken aan de dialogen: die klinken net zo levendig, realistisch, door elkaar heenlopend als die van Baumbach. Het tragikomische coming-of-age-verhaal draait om studente Christine McPherson, gespeeld door Saoirse Ronan, die zichzelf heeft omgedoopt tot Lady Bird. De film is in de VS al verschenen en is lyrisch ontvangen, en was op Rotten Tomatoes zelfs een tijdje de best ontvangen film ooit.

Première: 5 April

Avengers: Infinity War

Het voorlopige hoogtepunt waar het Marvel Cinematic Universe al sinds de eerste Iron Man-film uit 2008 naar toe werkt. Jarenlang werd ultieme slechterik Thanos met zijn paarse hoofd alleen maar na de aftiteling van de Marvel-films getoond, nu draait de film eindelijk om hem. De cast van deze film is groter dan ooit: de Avengers hebben de hulp van Doctor Strange, Spider-Man, Black Panther (eerste film aanstaande februari) en de Guardians of the Galaxy nodig om Thanos aan te kunnen.

Première: 25 april

Isle of Dogs

Als Wes Anderson een nieuwe film maakt, is dat altijd reden om even op te letten. De meester van het symmetrische shot en uitgemeten kleurgebruik maakt met Isle of Dogs zijn tweede stop-motion-animatiefilm, na Fantastic Mr. Fox uit 2009. Dezelfde stijl is hier direct herkenbaar, in een verhaal dat zich afspeelt in een wereld waarin het overschot aan honden in Japan op een eiland is gedumpt. Uiteraard praten de honden en zoals we van Anderson gewend zijn is de sterrencast enorm. We noemen een Bill Murray, Frances McDormand, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Edward Norton, Bryan Cranston, Scarlett Johansson en Yoko Ono.

Première: 10 mei

Annihilation

De nieuwe film van Alex Garland, die we kennen van het verrassende Ex Machina uit 2015. Annihilation is de verfilming van het eerste deel uit scifi-trilogie Southern Reach. Een groep onderzoekers gaat als twaalfde expeditie een afgeschermd gebied in waar een mysterieuze milieuramp heeft plaatsgevondem, onder hen een bioloog gespeeld door Natalie Portman. De vorige expedities keerden niet terug, of werden geplaagd door ziektes en zelfmoord: alleen Portman's man overleefde het.

De film komt internationaal opvallend genoeg niet in de bioscoop, maar zal direct op Netflix te zien zijn.

Première: 10 mei

Solo: A Star Wars Story

De tweede Star Wars anthology-film, een reeks die verhalen rondom de bestaande films vertelt. Waar Rogue One liet zien hoe de Death Star tot stand is gekomen, zien we in Solo meer over iedereens favoriete ruimtesmokkelaar. Hoe zijn Han en Chewbacca elkaar tegengekomen, hoe zit het nu met die Kessel Run en hoe heeft han de Millennium Falcon ook weer van Lando Calrissian gewonnen? Misschien krijgen we het te zien, misschien gaat de film heel ergens anders over en misschien verschijnt hij pas wel in december in plaats van mei. Meer dan de veelbelovende cast is er nog niet bekend.

Première: 23 mei

Jurassic World: Fallen Kingdom

Ja, Jurassic World was een niet bijster vernieuwde hervertelling van het meesterwerk Jurassic Park. En dit tweede deel lijkt de kant van Jurassic Park: The Lost World op te gaan. De helden komen immers opnieuw terug naar een eiland dat opnieuw is overgenomen door dino's, en dit keer zijn het het grotere, engere en vooral meer dino's dan de vorige keer. Dat is niet hoogstaand en verrassend maar belooft evengoed weer leuk popcorn-plezier. En de terugkeer van Jeff Goldblom als Dr. Ian "life will find a way" Malcolm is eigenlijk al reden genoeg om je een beetje te verheugen.

Première: 7 juni

Ocean's 8

Een spin-off van Ocean's 11 die draait om Debbie Ocean (Sandra Bullock), de verloren zus van Danny Ocean. Het opzetten van grote diefstallen op zwaar bewaakte locaties zit in de familie, want Debbie gaat gewoon verder waar Danny gebleven is. Dit keer wel met een boevenbende die alleen maar uit vrouwen bestaat, gespeeld door een indrukwekkende cast: Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Helena Bonham Carter en Rihanna. Verwacht snelle dialoog, een slimme diefstal en wat cameo's van acteurs uit de vorige Ocean's films.

Première: 21 juni

The Incredibles 2

Misschien was The Incredibles in 2004 wel de film die het superheldengenre nieuw leven heeft ingeblazen. Het vervolg gaat 14 jaar later verder waar het origineel gebleven was, met de mol-achtige Underminer als slechterik. De cast van het origineel is weer van de partij, met Craig T. Nelson als Mr. Incredible, Holly Hunter als Elastagirl en Samuel L. Jackson als Frozone. Groot verschil is dit keer de ontdekking dat baby Jack-Jack een krachtige mutant is.

Première: 27 juni