Tweede indruk: de iPhone X na 7 weken

Tweede indruk: de iPhone X na 7 weken

20-12-2017 15:26 Laatste update: 26-04-2018 15:06
Author profile picture

Erwin van der Zande

Erwin gebruikt Apple’s topmodel smartphone bijna twee maanden. Wat zijn zijn gebruikservaringen nu het nieuwtje er vanaf is?

In september al kreeg ik in Cupertino een allereerste indruk van Apple’s jubileumtoestel. Begin november kon ik als een van de eersten de iPhone X echt testen. We keken meteen hoe Face ID presteert. Je hebt wellicht ook m’n Eerste indruk van de X bekeken. Ik ben nu twee maanden verder en heb wat nadere gebruikservaringen verzameld.

#1 De iPhone X is door al het glas wat zwaarder dan de vorige generatie (6, 6S, 7, 8) maar dat went. Het formaat went minder. De X is definitief te groot om met één hand te bedienen. Dat gold al voor de Plus-modellen van de iPhone, maar geldt helaas ook voor de X. De Reachability-functie, waarmee je de bovenste rijen icoontje op het thuisscherm doet zakken, is een lapmiddel.

#2 Typen met het soft keyboard is op de X fijner dan op zijn voorgangers. Net als op de grotere Plus-modellen heeft het keyboard meer ruimte.

#3 De volumeknoppen links zitten op gelijke hoogte met de Power-knop rechts. Als je het toestel horizontaal houdt bij het maken van een foto, dan klik je best snel per ongeluk op de Power-knop wat het toestel vergrendelt.

#4 Face ID werkt uitstekend maar Touch ID is sneller. Dat zal vast verbeteren naarmate Face ID langer bestaat, dat gebeurde immers ook met Touch ID. Handig voordeel in de winter van Face ID: je kunt weer met handschoenen die niet op touchscreens werken, je iPhone ontgrendelen. Dat lukte niet bij Touch ID.

#5 De Home-knop is zoals bekend verdwenen. Dat maakt het in dagelijks gebruik lastiger inschatten wat de onder- en bovenkant van het toestel is als hij op zijn rug ligt. De nieuwe gestures die de Home-knop moeten doen vergeten, wennen heel snel. Zo snel zelfs dat je ik mezelf er laatst op betrapte op een oudere iPhone van onderaf naar boven te swipen om naar het thuisscherm te gaan.

#6 De interface van de X is daarentegen nog niet af. Het widgets-scherm (waar is trouwens de tijd gebleven? oh, die is verhuisd naar bovenaan de notificaties) oogt anders dan het notificaties-scherm dat weer anders oogt dan het Control Center. Een zootje is het eigenlijk. Het dubbelklikken van de Power-button om een nieuwe app te downloaden, waarna je ook nog moet inloggen met Face ID, is gedoe.

#7 De veelbesproken ’notch’ bovenin het scherm, waar alle tech zit voor Face ID, stoort niet meer. Sterker, hij is kenmerkend voor de X geworden. Wel jammer is dat app-developers geen haast lijken te maken met een X-versie van hun app.

#8 Animoji zijn hilarisch. Om te laten zien wat de iPhone X kan. Echt gebruiken doe ik ze niet.

#9 De camera is erg goed, al blijft er nog ruimte voor betere bokeh-effecten in portret-modus. Vooral bij de front-facing camera. De camera op de rug steekt trouwens best wel uit. Ik raad daarom een case aan. Maar die gebruik je waarschijnlijk al vanwege de hoge prijs van de iPhone X. Verstandig.

#10 Veruit het sterkste punt van de X? De batterij. Ik krijg ’m niet leeg in een dag. Dat is niet fancy, een betere accuduur, maar daar heb je wel elke dag plezier van.