Eerste indruk: The Last Jedi (zonder spoilers)

Eerste indruk: The Last Jedi (zonder spoilers)

13-12-2017 11:00 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Het achtste deel uit de Star Wars-saga is het beste sinds The Empire Strikes Back. Maar: “This is not going to go the way you think.”

Twee jaar geleden markeerde The Force Awakens het vervolg van de Star Wars-saga in handen van Disney met films die zijn geregisseerd door fans. J.J. Abrams blies met deel zeven nieuw leven in het verhaal aan de hand van oude bekenden (Leia, Han, Chewbacca, Luke) en nieuwe gezichten (Rey, Finn, Kylo, Poe). Het volgde de structuur van de allereerste film (episode IV) nauwgezet. De kritiek die er was richtte zich daar op: The Force Awakens was te weinig verrassend.

The Last Jedi van Rian Johnson gaat op dat vlak niet teleurstellen. Sterker, deel acht blaast alles op om helemaal opnieuw te beginnen. Het citaat van Luke Skywalker dat ook al in de trailer is te horen - “This is not going to go the way you think” - dekt de lading meer dan je zou verwachten. The Last Jedi is een slimme film met veel focus, actie en spanning, die zowel fans als noobs zal bekoren én verrassen.

Vrijwel elk hoofdpersonage wordt in The Last Jedi in het diepe gegooid. In dit deel is de wereld van Star Wars niet zwart-wit. We zien de goeien twijfelen maar de slechteriken ook. Ze zijn zoekende naar hun plek in het geheel. Of zoals Kylo Ren het op zijn typisch ontvlambare manier zegt: “Let the past die. Kill it, if you have to. That's the only way to become what you are meant to be.”

Ik zal uiteraard niks verklappen maar dit deel vertelt je meer dan je van een gemiddelde Star Wars-film gewend bent. Met meer humor bovendien, wat goed uitpakt. Je zult toepassingen zien van de Force die tot nu toe amper zijn gebruikt in de Star Wars-canon en voor het verhaal een goudmijn blijken te zijn. Johnson weet zelfs de gevechten cinematografisch nieuwe dimensies en elementen te geven, waardoor ze vers ogen. Met als resultaat een Star Wars-film die meer is dan alleen een zoveelste deel en prima op zichzelf kan staan. “The force is strong with this one.”

Vandaag geen spoilers maar aanstaande vrijdagmiddag rond 16:00 gaan we in een Star Wars livestream op Facebook all-out. The Last Jedi, Battlefront II, onze favoriete swag, alles komt dan voorbij. We horen dan graag wat jij van de film, de game en de gadgets vindt!