Eerste indruk: Sony WH 1000XM2 noise-cancelling koptelefoon

Eerste indruk: Sony WH 1000XM2 noise-cancelling koptelefoon

03-12-2017 10:12 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Rutger had 11 uur non-stop Sony's nieuwe WH 1000XM2-koptelefoon op in het vliegtuig. Hij kon zijn buurman bijna niet verstaan.

Als je één ding zou moeten meenemen in het vliegtuig, behalve je paspoort natuurlijk, dan is dat een noise-cancelling koptelefoon. Ik zweer al jaren bij de Bose QuietComfort, maar zette voor een vlucht naar Los Angeles Sony's nieuwe vlaggenschip op mijn hoofd. De MDR 1000X was al bijzonder goed, de Mark 2 zou nog beter moeten zijn. 

Met de vleeskleurige buitenkant verdien je geen stijlpunten, maar hij is gelukkig ook in een fraaie grijsblauwe kleur verkrijgbaar voor €350. Je kunt de koptelefoon aansluiten met bluetooth, of met een snoertje. Een speciale app kan instellingen aanpassen voor de hoofdtelefoon en zelfs het geluid aanpassen aan de druk in de cabine. Verder is er een equalizer en een balansknop die het geluid kunnen aanpassen. Voor muziek in mijn ogen overbodig, voor podcasts en video's soms wel prettig. Je kunt zelfs aangeven of je stemmen wel wilt horen, zodat je bijvoorbeeld aankondigingen van de NS- of KLM-medewerker wel hoort.

Tikken en vegen

Bediening kan middels het swipen en kloppen op de oorschelp. Twee keer tikken is pauze. Naar voren swipen is een nummer vooruit, naar boven is volume omhoog, de rest kun je raden. Dat werkt best prettig, maar ik gebruikte af en toe per ongeluk een functie omdat ik in de vliegtuigstoel aan het rekken en strekken was. Geinige extra (die Bose niet heeft) is de optie om een hand op de oorschelp te leggen om de noise-cancelling uit te zetten. Handig als de stewardess vraagt of je getrouwd bent wat te drinken wilt. 

Draagcomfort en ruisonderdrukking

In tegenstelling tot de Bose QuietComfort-hoofdtelefoon, kon ik de Sony de hele reis dragen zonder pijn aan mijn oorschelpen. Maar dat is ongetwijfeld net zo zeer afhankelijk van de hoofdtelefoon als van de vorm van mijn oren en het feit dat ik een bril draag.

De noise-cancelling van de Sony is indrukwekkender dan die van de Bose. Met muziek aan dacht een vriendin die hem ook even probeerde dat we haar aan het dollen waren en onze mond bewogen zonder te praten. De muziek hoeft daarvoor niet eens hard te staan. De Bose filtert ruis net zo goed, maar laat meer van stemmen door. 

Mijn nieuwe favoriete noise-cancelling hoofdtelefoon is dan ook deze Sony WH 1000XM2, geholpen doordat hij twee tientjes goedkoper is dan de Bose. Maar het verschil is niet heel erg groot. Ik zou voor aanschaf beide hoofdtelefoons proberen. 

Lees ook: 

Top 5 draadloze koptelefoons uit december 2016.