Blinde drieling kan 'zien' dankzij camerabril

Blinde drieling kan 'zien' dankzij camerabril

21 november 2017 om 11:30
Laatste update: 26 april 2018 om 15:37

Drie Amerikaanse blinde broers dragen camerabrillen waarmee ze real-time informatie ontvangen over wat ze zien.

De 18-jarige drieling uit de Amerikaanse staat Virginia heeft de brillen gekregen van Aira: een bedrijf dat slimme brillen ontwikkelt voor blinden en slechtzienden. De brillen zijn voorzien van een camera die een videostream doorstuurt naar een Aira-medewerker die vervolgens live via de telefoon over de omgeving vertelt, zo meldt The Washington Post.

Aira heeft een netwerk van honderd medewerkers in de Verenigde Staten die vanaf elke locatie de blinden kunnen assisteren. Zo wordt Nick Cantos, één van de drie broers, bijgestaan door Erin Cater, die 4.300 kilometer verderop zit. Ook kan Nick vragen stellen aan Erin Cater, bijvoorbeeld over het vloeroppervlak waarop hij loopt. "Zijn het keien?", vraagt hij aan Cater.

Maandabonnement

Aira werd begin 2015 opgericht door Suman Kanuganti, die een vriend heeft die zijn zicht is kwijtgeraakt. In april lanceerde Aira zijn dienst. Een maandabonnement kost minimaal 89 dollar. In ruil daarvoor krijgen gebruikers honderd minuten met een assistent die vertelt wat ze zien. Inmiddels heeft de dienst volgens Kanuganti honderden gebruikers.

Brilcamera

Bekijk ook ons item over de Orcam MyEye: een brilcamera die aan blinden en slechtzienden voorleest wat er op een straatnaambordje staat of wanneer de bus vertrekt.


Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal

Lees meer over:

Deel via