Volvo gaat duizenden zelfrijdende auto's leveren aan Uber

Volvo gaat duizenden zelfrijdende auto's leveren aan Uber

21-11-2017 08:03 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Uber heeft 24.000 zelfrijdende auto’s besteld bij Volvo. De Zweedse automaker verwacht de voertuigen vanaf 2019 te kunnen leveren.

Het is de grootste bestelling van zelfrijdende auto’s tot nu toe. Volgens een bron van The Wall Street Journal is er in totaal ruim een miljard dollar gemoeid met de deal. Volvo werkt bij de ontwikkeling van de XC90 nauw samen met Uber, zo meldt de automaker in een persverklaring. Uber voegt onder meer eigen sensors toe aan de voertuigen.

Volvo zal de zelfrijdende auto’s tussen 2019 en 2021 leveren. “De auto-industrie heeft te maken met disruptie en Volvo kiest ervoor om een actief onderdeel te zijn van die disruptie”, aldus Håkan Samuelsson, ceo bij Volvo. De Zweedse automaker is van plan om in 2021 zijn eerste volledig autonome zelfrijdende auto op de markt te brengen.

De bestelling past in Ubers plannen om bij het vervoer van passagiers in de toekomst gebruik te gaan maken van zelfrijdende auto’s. Uber experimenteert al geruime tijd met zelfrijdende voertuigen, hetgeen het bedrijf onder meer in conflict bracht met lokale autoriteiten die klaagden dat Uber niet de benodigde vergunningen had aangevraagd voor de testen, én met Waymo (het autobedrijf van Google) dat Uber ervan beschuldigt bedrijfsgeheimen te hebben gestolen.