'AI maakt kopen nieuwe gadgets minder noodzakelijk'

'AI maakt kopen nieuwe gadgets minder noodzakelijk'

08-11-2017 07:11 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Dankzij kunstmatige intelligentie en de cloud wordt de noodzaak om te upgraden naar een nieuwe gadget steeds minder groot.

Dat schrijft Matt Weinberger op Business Insider. Hij wijst erop dat veel slimme apps en apparaten, van Google Assistent tot de Amazon Echo, gebruikmaken van de cloud. En om gebruik te maken van de cloud hoef je niet per se een nieuw apparaat te hebben. “De Amazon Echo Dot van 50 dollar is net zo slim als de Amazon Echo Show van 229 dollar.”

De AI zien we ook vaker terug in apparaten zelf, met dank aan slimme chips die er bijvoorbeeld voor zorgen dat telefoons veel slimmer en energiezuiniger kunnen worden. Deze ontwikkelingen zullen volgens Weinberger goed uitpakken voor bedrijven als Google en Amazon die al zwaar inzetten op AI en de cloud, terwijl hardware-bedrijf Apple er de nadelen van kan ondervinden.

Gevaar voor Apple

Waarom zou je immers elke keer een nieuwe iPhone kopen als er maar weinig voordelen zitten aan een nieuw toestel? De processorkracht neemt minder snel toe en het wordt ook lastiger voor telefoonproducenten om zich te onderscheiden op zaken als scherm- of camerakwaliteit. Weinberger spreekt zelfs van een ‘existentieel gevaar’ voor Apple. “Zo’n groot deel van Apple’s omzet is afkomstig van nieuwe versies van de iPhones dat elke ontwikkeling die ertoe leidt dat mensen langer doen met hun apparaten, een bedreiging vormt voor het businessmodel.”

Apple: AI op het toestel zelf

Apple's A11 Bionic-chip in de iPhone 8 en iPhone X biedt een nieuwe 'neural engine' voor dataverwerking via een zelflerend neuraal netwerk. Dat gebruikt Apple voor toepassingen met kunstmatige intelligentie, zoals de Face ID-gezichtsherkenning. Apple benadrukt hierbij dat de data niet naar de cloud gaat, maar dat de kunstmatige intelligentie lokaal op het toestel wordt toegepast.

Volg het Bright YouTube-kanaal