Concurrentie voor Bol.com: Amazon lanceert Prime in Nederland

Concurrentie voor Bol.com: Amazon lanceert Prime in Nederland

08-11-2017 08:39 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Nederlanders kunnen nu een abonnement op Amazon Prime nemen. Amazon bezorgt dan alle producten gratis en je krijgt toegang tot de Prime-videodienst.

Het is opnieuw een stap richting de lancering van Amazon in Nederland. Om producten bij Amazon te bestellen ben je namelijk nog steeds aangewezen op de Duitse website, die sinds een jaar gedeeltelijk naar het Nederlands is vertaald. Alle producten worden nog wel vanuit Duitsland verstuurd.

De introductieprijs van ​Amazon Prime is 3,99 euro per maand of 49 euro per jaar, en is een maand gratis te proberen. Vanaf april 2018 gaat het 5,99 euro per maand kosten, meldt het bedrijf. In Duitsland kost Prime 7,99 euro per maand of 69 euro per jaar.

De twee belangrijkste onderdelen van Prime zijn gratis bezorging van producten en toegang tot Prime Video, de 'Netflix van Amazon' met series als The Grand Tour, Mr. Robot en American Gods. De videodienst is sinds december 2016 al beschikbaar in Nederland. Ook krijg je als Prime-klant kortingen op producten, gratis foto-opslag en een betaald account bij gamestreamingdienst Twitch.

Producten koop je op de Duitse website van Amazon, waar sinds kort betaalmethode iDeal aan is toegevoegd. Volgens Amazon zijn er een miljoen producten die bij Nederlandse klanten de volgende dag op de deurmat vallen. Nog eens een miljoen producten krijg je binnen twee dagen binnen.

Amazon.nl

Er is geen specifiek aanbod voor Nederlandse klanten, maar Amazon stelt dat er al duizenden Nederlandse bedrijven hun spullen via Amazon verkopen. Over de komst van een Nederlandse Amazon-site met een .nl-domein en Nederlandse distributiecentra kan het bedrijf nog niets zeggen. 

Op dit moment is het amazon.nl-domein wel in gebruik, maar Amazon verkoopt daar alleen ebooks. Voor fysieke producten in een Nederlandse webshop moet je naar amazon.de/nederland.  

"Dat is wel een beetje vreemd", reageert retaildeskundige Kitty Koelemeijer. "Je zou toch bij de lancering van Prime een Nederlandse website als Amazon.nl verwachten." Ondanks dat denkt Koelemeijer dat Nederlanders met gemak bij Amazon.de bestellen: "We bestellen massaal over de grens, dus dat zijn wel wel gewend."  

Concurrentie voor Bol.com

De grote uitdaging voor Amazon blijft om hier een grote groep trouwe klanten op te bouwen, stelt Koelemeijer: "Amazon heeft het lastig in markten waar al grote platforms zijn, maar ze hebben jaren de tijd om iets op te bouwen."

In Nederland is Bol.com de grote concurrent van Amazon, die eerder dit jaar met een soortgelijk Prime-abonnement kwam: Bol.com Select. Voor 9,99 euro per jaar kun je producten gratis thuis laten bezorgen, onder andere dezelfde dag, in de avond en op zondag. Dat is bij Amazon Prime in Nederland nog niet mogelijk.

Volgens Koelemeijer moet Bol.com de komende tijd 'heel goed opletten' wat Amazon in Nederland doet: "De online markt is allesbehalve volwassen en groeit nog steeds enorm. Het landschap kan er over een paar jaar helemaal anders uitzien."

Lees ook: 

Gedupeerden Bol.com naar rechter na foute prijs parfum