Bankiers waarschuwen voor bitcoin-zeepbel

Bankiers waarschuwen voor bitcoin-zeepbel

3 november om 14:52
Laatste update: 26 april om 16:08

Topmannen van Société Générale en Credit Suisse menen dat de hoge waardering van de bitcoin een zeepbel is.

De waarde van de bitcoin blijft maar stijgen. Op het moment van schrijven is één bitcoin 6.250 euro waard. De koers van de virtuele munt profiteert deze week onder meer van het nieuws dat het vanaf eind dit jaar mogelijk wordt om in bitcoin-futures te handelen.

De koersstijging baart echter menige bankier zorgen. “De enige reden om vandaag de dag bitcoins te kopen of te verkopen, is om er geld mee te verdienen”, aldus Tidjane Thiam, ceo van Credit Suisse, tijdens een persconferentie. “Dat is per definitie speculatie.” Ook Severin Cabannes van Société Générale is kritisch. “In mijn ogen is de bitcoin nu een duidelijke zeepbel”, zei hij in een interview met Bloomberg Television.

Grotere gek

Thiam en Severin zijn niet de enige bankiers die zeggen weinig vertrouwen te hebben in de bitcoin. Vorige maand noemde de ceo van JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, de bitcoin al ‘oplichting’. “Als je zo dom bent om bitcoin te kopen, zul je daar op een dag de prijs voor betalen.”

Het Britse weekblad The Economist schrijft deze week dat veel handel in bitcoins wordt ingegeven door de ‘greater fool’-theorie: bitcoin-handelaren speculeren erop dat er altijd iemand zo gek is om nog meer betalen dan zij ervoor hebben betaald.

Lees meer over:

Deel via