Ikea's slimme lampen luisteren nu naar Siri en Alexa

Ikea's slimme lampen luisteren nu naar Siri en Alexa

02-11-2017 08:20 Laatste update: 26-04-2018 16:08

De slimme lampen van Ikea zijn iets slimmer geworden. Ze luisteren nu ook naar Amazon Alexa en Siri van Apple. Ook in het Nederlands dus. Rutger probeerde het.

Ikea's Tradfri-lampen maken het financieel flink aantrekkelijker om slimme lampen in je huis op te hangen. Als je voor een gekleurd Hue-peertje €60 lapt, krabben de meeste mensen zich wel even achter de oren voor ze hun hele huis er mee vol hangen. Philips heeft met de Hue-lampen nog steeds een paar voordelen, maar de voorsprong slenkt alweer, doordat Tradfri sinds deze week ook met Apple Homekit en Amazon Alexa te koppelen is.

Concreet betekent de Homekit-integratie dat je tegen je iPhone, iPad of nieuwe Apple TV kan zeggen dat je naar bed gaat, de lampen aan wil of de 'Sexy Time'-scene wil starten, waarna je lampen voor je bediend worden. Daarnaast kun je ook simpel omhoog swipen op je iOS-apparaat en een scene direct bedienen of een individuele lamp schakelen of dimmen. Eigenaren van Philips Hue-lampen hadden die mogelijkheid al, maar nu kan het bij Ikea voor de helft van de prijs.

Amazons spraakassistent Alexa kan je lampen nu ook bedienen, maar gezien Alexa nog geen Nederlands verstaat, is dat voor slechts een kleine doelgroep interessant. Het is in het Nederlands al vervelend als je spraakassistent je niet verstaat, als je moeilijk staat te doen in het Engels wordt het soms gênant. 

Hier ging het even mis.

Foutmeldingen

Waar bestaat de voorsprong van Hue nog uit? De Philips-lampen zijn makkelijker te installeren en te integreren met allerlei andere apparaten. De Ikea-lampen toevoegen aan Homekit ging middels twee foutmeldingen en een dode link. Dat gebeurt bij Philips inmiddels niet meer. Daarnaast is er een Hue-lichtslang te koop voor wie een jaren '90 MTV Cribs huis wil.

De afstandsbedieningen van Ikea mogen goedkoper zijn, ze kunnen niet lekker samenwerken. Je kunt één afstandsbediening gebruiken om meerdere lampen te bedienen, maar meerdere afstandsbedieningen voor dezelfde lampen gaat niet. Een hotelschakeling is dus helaas uitgesloten. Ook daar heeft Philips nog een kleine voorsprong. Een Tradfri-startset kost 85 euro.

Bekijk ook onze eerdere Uitpakparty van Ikea's slimme lampen:

Subscribe op het Bright YouTube-kanaal voor meer videoreviews.