Nieuwe software kraakt CAPTCHA zonder veel training

Nieuwe software kraakt CAPTCHA zonder veel training

27-10-2017 09:33 Laatste update: 26-04-2018 16:39

Nieuwe software leert veel sneller hoe het CAPTCHA-codes moet kraken. Spammers zouden dat kunnen misbruiken, maar er zijn ook robots mee te trainen.

Uit een paper die donderdag in Science is gepubliceerd, blijkt dat onderzoekers van de Californische AI-startup Vicarious een systeem hebben ontwikkeld dat CAPTCHA-code's met vervormde letters zonder veel problemen kan omzetten in tekst. Het systeem heeft daar bovendien een stuk minder training voor nodig dan vorige CAPTCHA-omzeilsystemen. Met de CAPTCHA-codes bewijs je als gebruiker dat je een mens bent en geen machine.

Terwijl voorgaande systemen gebruikmaakten van deep learning vertrouwt het team van Vicarious een andere aanpak die ze ‘Recursive Cortical Network’ noemen. “Tijdens de trainingsfase bouwt het systeem een intern model van de letters die het krijgt voorgeschoteld. Het bouwt zijn eigen interne model van hoe letters eruit zouden moeten zien”, licht Dileep George, medeoprichter van Vicarious, toe tegenover NPR.

“Het systeem zegt: dit zijn de contouren van de letter, dit is de binnenkant van de letter, dit is de achtergrond. Als het dan een nieuwe afbeelding krijgt voorgeschoteld, probeert het alle pixels van die afbeelding te verklaren als letters die het eerder heeft gezien. Dan zegt het systeem bijvoorbeeld: dit deel van de A ontbreekt, omdat het achter een B zit.”

Robots trainen

Het door Vicarious ontwikkelde systeem ontcijfert de CAPTCHA’s van BotDetect, Yahoo en PayPal met een precisie van tussen de 57 en 65 procent. George denkt dat het door zijn team ontwikkelde systeem onder meer gebruikt kan worden om robots snel te trainen zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en voorwerpen.

Lees ook: ReCAPTCHA weet nu zelf dat je geen robot bent