Ontwikkelaar klaagt Apple aan om merknaam 'Animoji'

Ontwikkelaar klaagt Apple aan om merknaam 'Animoji'
20 oktober 2017 om 07:02
Laatste update: 26 april 2018 om 16:39

Apple gebruikt de Animoji-naam toch, terwijl een Amerikaanse ontwikkelaar de merknaam niet wilde verkopen.

Het is volgens Apple de perfecte naam voor geanimeerde emoji: Animoji. Ze worden onderdeel van iOS 11 op de iPhone X. Mensen kunnen hun gezicht gebruiken om bekende emoji te animeren. Maar de merknaam van de techniek bestond al en daarom wordt Apple aangeklaagd.

De Amerikaanse ontwikkelaar Enrique Bonansea stelt dat hij de naam Animoji in 2014 verzon. Hij registreerde het merk in 2015 bij het Amerikaanse patentenbureau met zijn bedrijf Emonster. Ook heeft Bonansea een app genaamd Animoji in de App Store van Apple, waarmee gebruikers bewegende emoji naar anderen kunnen sturen via iMessage. De ontwikkelaar zegt dat de app ruim 18.000 keer is gedownload.

Volgens de aanklacht was Apple heus wel op de hoogte dat Animoji geregistreerd was, maar besloot het bedrijf toch te doen alsof het een eigen merknaam is. Apple zou de rechten zelf hebben willen kopen, maar Bonansea ging niet akkoord. "Apple had de naam kunnen wijzigen voor de presentatie", staat in de klacht. "Maar het bedrijf besloot de naam alsnog te claimen, ongeacht de consequenties."

Schadevergoeding

De ontwikkelaar zou in de zomer van 2017 zijn benaderd door bedrijven met namen als 'The Emoji Law Group LLC', die de naam Animoji wilden kopen. Bonansea denkt dat deze bedrijven voor Apple werken. Net voor de aankondiging van de iPhone X diende Apple een petitie in bij het US Patent Office om de Animoji-merknaam te schrappen.

Bonansea wil een schadevergoeding van Apple. Of er een rechtszaak komt, is niet duidelijk. In dit soort gevallen proberen beide partijen er vaak eerst zelf uit te komen, bijvoorbeeld met een schikking.

Bekijk ook onze uitleg over de gezichtsherkenning in de iPhone X:


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day

Lees meer over:

Deel via