4D-bioscopen Pathé komen in Amsterdam en Rotterdam

4D-bioscopen Pathé komen in Amsterdam en Rotterdam

11-10-2017 13:01 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Bioscoopketen Pathé opent op 13 december in Amsterdam en Rotterdam zijn eerste zalen met '4D': bewegende stoelen, weersimulaties en geuren.

In veel landen zijn er al 4D-bioscopen die elementen als geur, wind en bewegingen toevoegen op de juiste momenten. In Nederland maakt Pathé als eerste bioscoopketen de stap naar 4D. Het bedrijf zet de 4DX-technologie vanaf 13 december in bij de vestigingen Pathé De Munt (Amsterdam) en Pathé De Kuip (Rotterdam). De eerste film die Pathé in de 4DX-zalen vertoont is de nieuwe film Star Wars: The Last Jedi.

De 4DX-technologie voegt in totaal 20 elementen toe aan films. Je voelt bijvoorbeeld wind, ruikt een bepaalde geur, of beweegt mee met de actie op het scherm. De stoelen kunnen omhoog en omlaag, naar links en rechts en naar voren en achteren. Zo kun je onder meer het gevoel krijgen te vliegen of te duiken. Bright kreeg al een voorproefje in de nieuwe 4D-zaal:

Extra betalen

De 4DX-zalen hebben een kleiner aantal stoelen, ongeveer 150, met steeds vier stoelen naast elkaar. De kaarten voor 4D-films zijn duurder en kosten 17,25 euro voor volwassenen, plus 1 euro voor een 3D-brilletje.

We waren eerder dit jaar ook bij de opening van de 4DX-zaal in Parijs:

Efteling

In bewegende stoelen naar films kijken kan al langer. Pretparken als Disneyland Parijs en de Efteling (met de Pandadroom) hadden dit soort attracties al meer dan 10 jaar geleden. Maar toen werd er een nieuwe film ontwikkeld speciaal voor het park. Bij de nieuwe bioscoopzalen zullen de films meerdere keren per maand wisselen. 

Het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX is de marktleider op het gebied van 4D-films. De techniek van het bedrijf wordt al in 47 landen gebruikt. Dit jaar zijn er tot nu toe aan 20 films allerlei 4D-ervaringen toegevoegd.

4D-attractie in Amsterdam

In Amsterdam-Noord opende onlangs een attractie met een 4D-film over de mooiste plekken van Nederland. We namen alvast een kijkje:


Subscribe op het Bright Youtube-kanaal voor meer techvideo's