SpaceX lanceert weer twee raketten in drie dagen

SpaceX lanceert weer twee raketten in drie dagen

09-10-2017 15:01 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Deze week stuurt SpaceX weer raketten naar het heelal. Maandag lanceerde het bedrijf de Falcon 9-rakket met tien satellieten.

Het was een maandje rustig bij SpaceX, maar het ruimtebedrijf lanceert deze week weer meerdere raketten. De eerste lancering was vanmiddag om 14:37 uur Nederlandse tijd. De Falcon 9-raket van SpaceX stuurde tien satellieten van Iridium in een baan rond de aarde. Het is de derde keer dat het ruimtebedrijf van Elon Musk satellieten voor Iridium lanceert. In totaal moeten er 75 satellieten rond de aarde gaan zweven, hierna volgen nog vijf missies in de reeks.

Het eerste deel van de raket is inmiddels veilig geland op een droneschip in de Grote Oceaan.


Woensdag is SpaceX alweer aan de beurt. Ook dan wordt een satelliet de lucht in gebracht: de SES-11/EchoStar 105. Voor deze lancering gebruikt SpaceX een raket die in februari al eens heeft gevlogen en is geland. Het is de derde keer dat SpaceX een hergebruikte raket opnieuw lanceert en probeert weer veilig aan de grond te zetten. De lancering staat gepland voor 22:30 uur Nederlandse tijd. De missie werd op 6 oktober al eens uitgesteld.

Zoals gezegd is het een drukke week in de ruimte. Zo zullen dinsdag twee NASA-astronauten een ruimtewandeling van zes uur maken buiten het ISS. Dezelfde dag lanceert Mitsubishi Heavy Industries een gps-satelliet vanuit Japan. 

Op woensdag stuurt Rusland een Soyuz-raket met bevoorrading naar het ISS en dezelfde dag scheert een asteroïde ten grootte van een huis langs de aarde. Dat gebeurt op 'slechts' 43.452 kilometer afstand. In Chili registreert de 'Very Large Telescope' het gesteente dat voorbij vliegt. Als laatste deze week lanceert Rusland 13 oktober nog een raket. Die brengt de Sentinel 5 Precursor Earth-satelliet de lucht in, die de luchtkwaliteit en vervuiling in de aardse atmosfeer gaat meten.