Google laat internetballonnen boven Puerto Rico op

Google laat internetballonnen boven Puerto Rico op

07-10-2017 13:16 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Het moederbedrijf van Google mag internetballonnen leveren aan Puerto Rico. Daarmee zijn de mobiele verbindingen te herstellen.

Ruim 80 procent van alle zendmasten voor mobiele communicatie op Puerto Rico is nog onbruikbaar. Het eiland werd twee weken geleden zwaar getroffen door de orkanen Irma en Maria. Door de ballonnen van Project Loon van Google kan een deel van het mobiele telefoonverkeer weer worden hersteld.

Alphabet, zoals het moederbedrijf van Google heet, kreeg gisteren toestemming van de Amerikaanse overheid om de ballonnen in te zetten. Eerder werden de ballonnen ook al ingezet boven Peru. De projectleider zegt dat in Peru voor 160 GB aan data werd verstuurd via de ballonnen vanuit een gebied ter grootte van Zweden. Zoveel data is goed voor dertig miljoen WhatsApp-berichten of twee miljoen e-mails. 

Op 20 km hoogte

In Peru bestond al een samenwerking met een lokale telecomprovider. In Puerto Rico moet Google met niks beginnen. Het is nog onduidelijk of het gaat werken, maar Google heeft goede hoop dat dankzij het systeem de 3,5 miljoen eilandbewoners kunnen worden geholpen.

De ballonnen stijgen en dalen automatisch tussen de verschillende luchtstromen boven een gebied, en blijven zo rond één plek hangen. De ballonnen, afgeleid van weerballonnen, hangen op tussen de 20 en 30 kilometer hoogte. Ter vergelijking: de meeste passagiersvliegtuigen vliegen tussen de 8 en 12 kilometer.

Tesla-accu's

Bij het herstellen van het stroomnetwerk op Puerto Rico kunnen accu's en zonnepanelen een grote bijdrage leveren, stelt Tesla-oprichter Elon Musk. Tesla heeft eerder eilanden zo volledig van stroom voorzien. Musk meent dat dit ook op Puerto Rico mogelijk is.


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Volg ook ons YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s