Tegenslag voor Tesla: productieproblemen Model 3

Tegenslag voor Tesla: productieproblemen Model 3

03-10-2017 08:15 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Tesla bouwde afgelopen kwartaal maar 260 exemplaren van de nieuwe Model 3.

Dat Tesla pas zo weinig Model 3's heeft gebouwd, wijt het bedrijf aan problemen bij de productie. In de fabrieken in Californië en Nevada is volgens het bedrijf wel genoeg capaciteit om veel auto's en batterijen te produceren, maar bij een 'handvol' systemen duurt het langer dan verwacht om ze operationeel te krijgen. 

Het bedrijf benadrukt dat er geen 'fundamentele problemen' zijn bij de productie van de Model 3, noch in de productie, noch in de aanvoerlijnen. "We weten wat we moeten maken en hebben er vertrouwen in dat we dit op korte termijn kunnen oplossen", schrijft het bedrijf in een persverklaring die het gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurzen publiceerde. 

455.000 auto's besteld

Het derde kwartaal was het eerste waarin cijfers van Model 3 zijn meegenomen. Dat is de nieuwe auto die door Tesla in juli is geïntroduceerd als de elektrische auto voor de massa, vanwege de lagere prijs dan de andere modellen (35.000 dollar). Eind augustus waren er al 455.000 auto's besteld. Vooralsnog steekt de levering nog schril af bij de andere, duurdere modellen. In totaal leverde het bedrijf afgelopen kwartaal 5.336 auto's, ongeveer evenveel als in de voorgaande periode.

Productie komt eind dit jaar op stoom

Tesla verwacht dat de productie in de tweede helft van het jaar wél op stoom zal komen. De in juli uitgesproken verwachtingen zouden zelfs overtroffen kunnen worden. Topman Elon Musk zei toen dat er in december naar verwachting 20.000 Tesla's van het type Model 3 van de band zouden rollen.

Of dat lukt, is de vraag. Het bedrijf heeft niet zo'n best track record als het gaat om het halen van de eigen verwachtingen. In de maanden april, mei en juni leverde het bedrijf 'iets meer' dan 22.000 auto's af, er was gerekend op 23.000. 

Nederlandse Tesla-klanten die de Model 3 vroeg hebben besteld zouden de auto na de zomer van 2018 geleverd krijgen.