Kunstmatige intelligentie is nu een religie

Kunstmatige intelligentie is nu een religie

28-09-2017 14:24 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Een multimiljonair uit Silicon Valley is een nieuwe religie begonnen, waarin kunstmatige intelligentie wordt aanbeden.

De kerk van Anthony Levandowski heet Way of the Future en heeft als doel om ‘een godheid gebaseerd op kunstmatige intelligentie te ontwikkelen’. Ook wil het religieuze genootschap ‘bijdragen aan het verbeteren van de samenleving door het begrijpen en aanbidden’ van de op AI gebaseerde godheid.

Daarmee sluit de in Brussel geboren Levandowski, die als student al een robot maakte die Monopoly-geld kon sorteren, mooi aan bij het in Silicon Valley populaire idee dat apparaten ons op een dag zullen overvleugelen. Als het zover is en de machines de macht overnemen, dan staat Levandowski in ieder geval al aan de goede kant, schrijft Wired in een vermakelijk verhaal.

Diefstal bedrijfsgeheimen

Zoals wel meer bedenkers van religies is Levandowski niet geheel onomstreden. Hij was jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van autonome voertuigen, en wordt er door Google’s autobedrijf Waymo van beschuldigd dat hij technologie en expertise van Google zou hebben gestolen om zo zijn nieuwe werkgever Uber vooruit te helpen.

In een rechtszaak over de kwestie eist Waymo 1,9 miljard dollar van Uber. De Amerikaanse Justitie doet onderzoek naar Levandowski wegens mogelijke diefstal van bedrijfsgeheimen.

Wereld overnemen

Een mogelijke gevangenisstraf zal Levandowski er niet onder krijgen, vermoeden zijn vrienden. “Hij gelooft heilig dat robots voor een betere wereld zullen zorgen”, vertelt één van hen aan Wired. Of zoals Levandowski het zelf formuleerde in een bericht aan de inmiddels gesneefde Uber-topman Travis Kalanick: “We gaan de wereld overnemen. One robot at a time.”

Lees meer over kunstmatige intelligentie (AI):

Zo gaat AI onze smartphones slimmer maken

AI kan op basis van één foto je geaardheid raden

'Kunstmatige intelligentie creëert nieuwe banen'