'Google splitst Shopping Service af vanwege EU-eisen'

'Google splitst Shopping Service af vanwege EU-eisen'

26-09-2017 16:39 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Om meer EU-boetes te voorkomen, zou Google zijn Shopping-dienst willen afsplitsen. De verkoop van advertenties op Google zou eerlijker moeten gaan.

Google moet voor 28 september aan de Commissie vertellen hoe ze eurocommissaris Margrethe Vestager tevreden gaat stellen. Die legde het Amerikaanse techbedrijf een recordboete van 2,4 miljard euro op, omdat Google de eigen advertentieverkoopdienst voortrok. Hierdoor kregen consumenten vooral de zoekresultaten van Google Shopping te zien, andere adverteerders werden hierdoor benadeeld.

Om dit op te lossen, is Google van plan om Shopping Service te verzelfstandigen, melden bronnen aan Bloomberg.

12 miljoen dollar per jaar

Iets meer dan twee weken geleden kondigde de techreus nog aan dat het in beroep gaat tegen de boete van Vestager. De hoogste Europese rechter gaat zich buigen over de zaak.

Als Google niet voor 28 september gehoor geeft aan de eisen van de Commissie voor het aanpassen van de dienst, dan kan dat een flinke boete opleveren die kan oplopen tot 5 procent van de dagomzet van moederbedrijf Alphabet. Omgerekend is dat 12,3 miljoen dollar per jaar, als we de jaaromzet van vorig jaar als 90,3 miljard euro als uitgangspunt nemen. Google wilde geen commentaar geven.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s