Ook Bill Gates snapt quantum computing niet

Ook Bill Gates snapt quantum computing niet

26-09-2017 15:56 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Voor iedereen die al snel afhaakt als iemand probeert uit te leggen hoe quantum computing werkt: er is hoop. Bill Gates snapt het namelijk ook niet.

Het is al jarenlang een soort heilige graal in de computerwereld: quantum computing. Terwijl normale computers binaire systemen zijn, waarbij een bit bestaat uit een eentje of een nulletje, kan in de quantum computing één deeltje twee eigenschappen tegelijkertijd hebben. Een quantum-bit (qubit) kan dus tegelijkertijd een één en een nul zijn. En daardoor wordt het weer mogelijk om complexe berekeningen veel sneller uit te voeren dan met klassieke computers, zo is het idee. (Nu ja, dat is de simpele uitleg. In werkelijkheid is het allemaal nog een stuk ingewikkelder.)

Het klinkt allemaal geweldig, maar deze Schrödingers kat in computervorm blijft voor gewone stervelingen natuurlijk een nauwelijks te bevatten fenomeen. Wetenschappers en bedrijven laten zich daardoor niet weerhouden en werken volop aan quantumcomputers. Ook Microsoft-CEO Satya Nadella vertelde deze week tijdens de Microsoft Ignite-conferentie dat hij hoopt dat quantum computing in de toekomst al onze problemen kan gaan oplossen, van klimaatverandering tot kanker.

In een gezamenlijk interview dat Nadella en Microsoft-oprichter Bill Gates aan The Wall Street Journal gaven, laat de laatste echter weten dat quantum computing ook hem boven de pet gaat. “Ik weet veel van natuurkunde en wiskunde. Maar slides over quantum computing zijn als hiëroglyfen voor mij”, aldus Gates. Toch wel een geruststellende gedachte.