Vliegende taxi maakt eerste testvlucht boven Dubai

Vliegende taxi maakt eerste testvlucht boven Dubai

26-09-2017 13:01 Laatste update: 26-04-2018 17:41

De autonome vliegende taxi van Volocopter heeft deze week zijn eerste proefvlucht boven Dubai gemaakt. Zonder passagiers.

De Volocopter die maandag zijn eerste proefvlucht maakte, biedt ruimte aan twee passagiers en kan 30 minuten in de lucht blijven. De maximumsnelheid van de Autonomous Air Taxi (AAT), zoals Dubai de machine noemt, bedraagt 100 kilometer per uur.

Het vliegtuigje is ontworpen door het Duitse bedrijf Volocopter, dat deze zomer tijdens een investeringsronde 25 miljoen euro ophaalde. Dat geld was onder meer afkomstig van automaker Daimler.

Dubai hoopt het elektrische vliegtuig met 18 rotoren in de toekomst op grote schaal te gaan inzetten. De Volocopter past prima in de plannen om in 2030 een kwart van al het vervoer in Dubai te laten plaatsvinden met behulp van autonome voertuigen. Eerder nam Dubai al een metro zonder bestuurder in gebruik.

Volgens Sjeik Hamdan, de kroonprins van Dubai, kunnen autonome voertuigen een belangrijke bijdrage leveren aan “de welvaart en het geluk” van het emiraat, zo verklaarde hij bij de testvlucht van de AAT. De sjeik drukte maandag op de knop waarmee het toestel in gebruik werd genomen.

Veel concurrentie

Sjeik Hamdan is niet de enige die hoge verwachtingen heeft van Volocopters. Begin deze maand haalde de Duitse startup Lilium, die een vliegende taxi ontwikkelt, 90 miljoen euro op bij een investeringsronde.

In april demonstreerde het twee jaar geleden opgerichte Lilium al de Eagle: een voertuig met twee zitplaatsen dat verticaal opstijgt en landt. Daarnaast hebben ook Uber, het Duitse AERO en startup Vahana plannen voor vliegende taxi’s.

Bright Day 2017: het techfest van Nederland

Bright Day, het techfest van Nederland, is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht:


Kijk hier voor meer informatie en kaartverkoop