Delftse startups: stormproof drone en portable zonnepaneel

Delftse startups: stormproof drone en portable zonnepaneel

24-09-2017 20:34 Laatste update: 26-04-2018 17:41

tonie

We spraken met twee veelbelovende startups uit Delft: een drone die ook in harde wind kan vliegen en een 'plug & play' zonnepaneel.


Bij YES!Delft, de startup-incubator van de TU Delft, presenteerde Drones for Work zich eerder deze maand. De startup werkt aan nieuwe technologie om drones in te kunnen zetten in zware weersomstandigheden. Zo kunnen drones bij offshore projecten worden gebruikt voor het uitvoeren van onderhoud bij windmolens op zee. Dat onderhoud kan zo een stuk veiliger worden, zegt Robert Crone van Drones for Work.

Door zowel de software als de hardware aan te passen moet deze drone in de toekomst stabiel blijven vliegen in harde wind. De drone zal niet eerst wegwaaien om vervolgens terug naar zijn originele positie te vliegen, maar direct corrigeren dankzij de propellers die zich automatisch aanpassen. De startup werkt hier sinds 2016 aan, eind dit jaar zal Drones for Work de eerste testvluchten houden.

Zonnepanelen voor elke situatie

Het product van een andere Delftse startup, Supersola, is al wel op de markt. Het is een zonnepaneel dat erg simpel is op te zetten en makkelijk mee te nemen is. Door het scherm op te klappen en de stekker in het stopcontact te stoppen, kan je meteen stroom opwekken. De voet van het apparaat is te vullen met water voor meer stabiliteit. "Zelfs je moeder kan het apparaat opzetten en toepassen", zegt Julius Smit van Supersola.

Momenteel heeft de startup één model zonnepaneel, maar er wordt ook gedacht aan verschillende formaten. Tijdens de YES!Delft-startupavond bleken meerdere instanties geïnteresseerd te zijn in het product van Supersola, waaronder het ministerie van Defensie.

Supersola houdt momenteel een inzamelingsactie om samen met Defensie en het Rode Kruis meerdere zonnepanelen leveren aan het door de orkaan Irma zwaar getroffen Sint Maarten.


Volg ook het Bright YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s