De puzzel van de verdwenen Home-knop

De puzzel van de verdwenen Home-knop

10-09-2017 20:44 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Kan Apple ook zijn eigen iPhone opnieuw uitvinden? Erwin blikt vooruit op de Apple-presentatie van dinsdag en is erbij in Cupertino.

Volg ons op TwitterFacebook en YouTube voor Erwins updates tijdens en na de Apple-presentatie dinsdagavond.

In tien jaar tijd en vijftien uitvoeringen is één iconisch onderdeel onveranderd gebleven aan het meest winstgevende product aller tijden met ruim een miljard verkochte exemplaren. De Home-knop. Steve Jobs ging er prat op dat de iPhone maar één bedieningsknop had en hij is al die jaren gebleven. Er zijn functies aan toegevoegd, zoals Siri oproepen en TouchID, maar zijn hoofdrol in de bediening én de gebruiksvriendelijkheid van het toestel was onaangetast. Tot nu.

Apple zal naar verluidt aanstaande dinsdagavond naast de upgrades van de 7 en 7 Plus ook een derde, geheel nieuwe iPhone aankondigen. Er lopen weddenschappen over de naam - 8, 10, X, Edition, Pro, ik hou het in dit verhaal even op 10 - maar ingrijpender zal de nieuwe form factor zijn. De screen-to-body ratio gaat drastisch omhoog. Apple moet wel want de brede randen rondom het scherm van de iPhone zijn danig achterhaald.

De verwachting is dat de iPhone 10 een 5,8 inch display krijgt. Toch zal het toestel door de hogere ratio een stuk kleiner zal zijn dan de huidige Plus-modellen die zijn uitgerust met een 5,5 inch display. Andere verwachte vernieuwingen die we niet eerder bij een iPhone zagen zijn een OLED-scherm, draadloos opladen (of USB-C ondersteuning) en het prijskaartje dat stijgt naar duizend dollar. Op de hogere prijs na zijn ze allemaal zeer welkom.

Home sweet home

De meest fundamentele verandering qua interface wordt het verdwijnen van de fysieke Home-knop. Dat is op zich geen wereldschokkend nieuws, er bestaan al diverse Android-smartphones die de fysieke knoppen onderaan onder het scherm hebben ingeruild voor virtuele knoppen onderaan in het scherm.

Een iPhone zonder Home-knop, dat is een ander verhaal. Het zal een fikse puzzel zijn geweest met talloze testsessies om voor het gemak en de eenvoud van de enkele Home-knop een goede, gepaste vervanger te vinden.

Mockups van grafisch ontwerper Max Rudberg met links de huidige iPhone 7, dan een iPhone 10 met de ‘twee oren’ en vervolgens de iPhone 10 zonder. Het headerbeeld bij dit artikel is van Jonas Daehner.

Laten we de belangrijkste functies van de Home-knop eens nalopen en kijken wat de alternatieven zijn.

Ontgrendelen: Wanneer je een moderne iPhone oppakt gaat het scherm vanzelf aan en toont je de tijd en je notificaties. Pas wanneer je op de Home-knop klikt ga je naar het startscherm waar de apps staan. Apple zou hier voor een zichtbare virtuele Home-knop kunnen kiezen onderaan het scherm.

TouchID: Heb je je iPhone beveiligd (ik kan me bijna niet voorstellen dat je dat niet zou doen) dan gebruik je een pincode of beter nog de veel snellere methode via je vingerafdruk. Apple schijnt aan een technologie te werken die het mogelijk maakt om TouchID door het normale scherm heen te kunnen lezen, maar dat zou nog niet op tijd klaar zijn voor de iPhone 10. Geruchten en patentaanvragen wijzen richting geavanceerde 3D gezichtsherkenning via de camera aan de voorzijde die ook in het donker werkt en vanuit een hoek. Kortom, je pakt je toestel op en op het moment dat je hand op kijkhoogte is, heeft het toestel je al herkend en wordt de iPhone 'automagisch' ontgrendeld. Update: in de jongste beta-versie van iOS 11 heet de functie FaceID.

Siri: Hou de Home-knop wat langer ingedrukt (of net alsof sinds de iPhone 7 waarop de knop geen losse knop meer is maar onderdeel van het display) en je roept de virtuele assistent Siri op. Misschien dat Apple deze functie niet aan een andere knop koppelt en radicaal kiest voor het al bestaande alternatief, namelijk het stemcommando “Hey, Siri”. Update: het lijkt erop dat de Power-knop op de iPhone deze functie overneemt.

Multitasking: Een dubbelklik op de Home-knop roept nu het multitasking scherm op waar je betrekkelijk snel kunnen switchen tussen recent gebruikte apps. Dat scherm verhuist waarschijnlijk naar het bedieningspaneel, zoals al in iOS 11 op de iPad gebeurt, en die swipe je tevoorschijn.

Zakken: Een dubbeltap (geen klik) op de Home-knop doet de apps op het startscherm ruim twee rijen zakken zodat de apps die bovenaan staan beter bereikbaar zijn voor je duim. Deze functie is in mijn ogen altijd een zwaktebod geweest van de grotere iPhones die in 2014 arriveerden. Op de iPhone 10 met mogelijk een nog groter 5,8 inch scherm komt ie wellicht meer van pas. Geen idee echter waar ze die bediening moeten onderbrengen. Twee keer midden op het scherm tappen?

Terug: De simpelste maar meestgebruikte functie van de Home-knop is om met één klik terug te gaan naar het startscherm ongeacht in welke app je zit of waar in een app. Ook hier lijkt een virtuele Home-knop het beste alternatief, die altijd zichtbaar is wanneer je je in een app bevindt.

Zo bekeken is de hoofdrol van de Home-knop wel op te vangen, maar niet op een eenduidige manier. Is dat erg? Hangt af van de uitvoering. Bovenstaande alternatieven zullen even wennen zijn. Maar dat waren multitouch, TouchID, 3D Touch en de verhuizing van de Power-knop van rechts bovenaan naar de rechterzijkant ook. Hoe dan ook zal de iPhone nooit meer dezelfde zijn.

One more thing...

Wat zal Apple tot slot dinsdagavond nog meer presenteren? De verwachting is de Apple Watch 3 met eigen connectiviteit, een Apple TV met 4K- en HDR-ondersteuning, AirPods met een batterij-indicator in de case, en uiteraard een update over iOS 11 met waarschijnlijk veel Augmented Reality demo’s.

Verslag vanuit Apple Park

Ik zit in de zaal, voor het eerst in het Steve Jobs Theatre op het nieuwe Apple Park, en zal live verslag doen via ons account op Twitter. Direct na de presentatie zal ik tijdens de hands-on sessie voor de pers live een eerste indruk geven op onze Facebook-pagina. En als het een beetje meezit geef ik je woensdag of donderdag op YouTube een rondleiding op Apple’s nieuwe campus.