Top 5: de beste gadgets van IFA 2017

Top 5: de beste gadgets van IFA 2017

06-09-2017 12:01 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Europa's grootste techbeurs, de IFA in Berlijn, zit er bijna op. We zetten de positieve uitschieters op een rij.

Het was misschien niet de spannendste editie van de Internationale Funkausstellung Berlin, toch was er weer genoeg te bekijken en proberen. Onder de trends dit jaar: meer virtuele assistenten in apparaten, betaalbare VR-brillen, draadloze oordoppen en veel Star Wars-gadgets. Hieronder vind je onze top 5 van de beurs.

LG V30

Voor de aankondiging van de spannendste nieuwe telefoon op de IFA, moest je bij LG zijn. De LG V30 is een toestel met een 6-inch bijna randloos scherm. Dat scherm is dankzij de quad hd-resolutie haarscherp en hij heeft oled. Het scherm staat altijd aan, zelfs in slaapstand is informatie als de tijd te zien op een zwarte achtergrond. Die pixels staan gewoon uit en verbruiken dus geen energie.

Het opvallendst van de V30 is echter de dubbele camera op de achterkant. Daarmee maak je 16 megapixel-foto's in de standaardmodus. Daarnaast is er een groothoeklens met 13 megapixels voor extra wijde foto's, wat handig is voor groepen of landschappen. Ook is er een grote focus op video. Met de Cine Video-functie kunnen gebruikers direct beelden monteren en filters instellen. Het toestel verschijnt 'in het vierde kwartaal van 2017' in Nederland en een specifieke prijs is er nog niet. Erwin en Merijn testten het toestel al even:


Jedi Challenges van Lenovo

De nieuwe Star Wars-film The Last Jedi verschijnt pas in december, maar fabrikanten brengen alvast gadgets uit die inspelen op Star Wars. Lenovo heeft in samenwerking met Disney iets bijzonders getoond: een mini-lightzwaard als controller, waarmee je in combinatie met een nieuwe headset voor augmented reality en een bewegingstracker Star Wars-games kunt spelen.

Dat werkt met een app die werkt met zestien toestellen, zoals de nieuwste iPhones en de Samsung Galaxy S7 en S8. Met de AR-bril op, verschijnt er een lichtstraal die uit de controller omhoog komt. Na het voltooien van een Jedi-training, kun je ermee vechten tegen hologrammen van Kylo Ren en Darth Vader. Meer bekende Star Wars-personages volgen bij de release, vertelde Lenovo ons. Daarnaast is er een strategische spel waarbij Star Wars-troepen tegen elkaar strijden op de vloer in huis en kun je aan de slag met het bekende Holochess.

In Nederland ligt het pakket vanaf november in de winkels voor 299 euro. Star Wars-fan Erwin probeerde het vast uit en is enthousiast.


Draadloze koptelefoon van Sony

De toekomst van muziek luisteren is draadloos, zo bleek wel op IFA. Veel fabrikanten zetten in op koptelefoons en oordoppen zonder draad. Sony had een aantal interessante accessoires op zijn stand, waaronder de WH-1000XM2. Dat is een weinig aantrekkelijke naam voor een hoofdtelefoon die over de oren valt. Net zoals het voorgaande model heeft deze versie een 'Quick Attention'-modus. Leg je hand op de buitenkant van de oorschelp om noise-canceling tijdelijk uit te schakelen. Dan kun je beter een gesprek voeren.

Maar ook in het vliegtuig komt de koptelefoon goed van pas. Dankzij sensoren meet het apparaat de luchtdruk en past daar de mate van noise-cancelling op aan. Naast deze koptelefoon waren er ook losse oordoppen (het model WF-1000X) waarmee je tot 9 uur lang muziek kunt luisteren. Net als de AirPods van Apple worden ze geleverd met een opbergdoosje waarmee je ze meteen oplaadt.


Windows Mixed Reality-bril van Asus

De bril van Asus is één van de nieuwe headsets die werken met Windows en Steam, maar het is in elk geval degene met het mooiste ontwerp. De bril voelt daarnaast degelijk aan, is met nog geen 500 gram licht om te dragen en registreert de bijhorende motioncontrollers goed. Zo weet je altijd waar je handen in de virtuele wereld zijn.

Of eigenlijk, in 'Mixed Reality'. Dat is een verwarrende term die Microsoft heeft geclaimd voor zijn Windows 10-platform. Daarmee biedt het bedrijf ondersteuning voor dit soort headsets. Mixed reality is in feite niets anders dan virtual reality, met een headset die onderwijl ook de omgeving in kaart brengt. Die omgeving zie je zelf niet, zoals in augmented reality het geval is. De headset van Asus komt dit jaar op de markt voor 449 euro.


Logitech Craft

Het Logitech Craft-toetsenbord wist onze aandacht op de IFA te trekken. Een draaischijf in de linker bovenhoek van dit draadloze toetsenbord maakt dit accessoire anders dan andere toetsenborden. De knop wordt door Logitech de Kroon genoemd. Je kunt draaien of hem indrukken.

De Kroon biedt context-specifieke mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld contrasten verhogen in fotobewerkingsprogramma's of pas je de lettergrootte aan in Word. Ook kun je met de knop wisselen tussen programma's en kun je zelf functies voor het indrukken van de Kroon instellen. Halverwege september komt hij op de markt voor 199 euro.


Bekijk onze video's van IFA 2017 op YouTube. De komende dagen verschijn er nog enkele, ook op onze Facebook-page.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s